Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

En kampioen-vragensteller is SP’er Sharon Gesthuizen

Eerst leest ze de krant, dan ziet ze iets op internet of wordt ze gebeld. Door een asieladvocaat „met een zielig geval”. Door een burger „met een privéprobleem”. Door iemand die een bedrijf is begonnen, zich inschreef bij de Kamer van Koophandel „en al zijn persoonlijke shit zoals zijn adres opeens online zag staan”.

En dan? Dan stelt Sharon Gesthuizen (SP) Kamervragen: 114 in een jaar.

Haar „mooiste manier” om een vraag te stellen is in samenspraak met een journalist. „Als ik ergens achter kom ga ik eerst naar een journalist, of komt hij naar mij.” Die journalist schrijft dan ergens over, voert het Kamerlid op in een artikel, waarna zij daarover weer een vraag stelt. „Want je hebt toch de pers nodig om onderwerpen op de agenda te krijgen. Daarin zit een deel van mijn legitimiteit als Kamerlid.” Anders gezegd: „Als niemand wakker ligt van een misstand is dat heel erg – maar dan is de druk op de minister minder.”

Dit soort vragen stelt ze: „Wat is uw reactie op het bericht dat een Nederlandse man die werd overgeleverd aan Polen gedurende zijn anderhalve dag durende transport naar de Poolse gevangenis geen eten en geen drinken heeft gehad?” De man had volgens de reactie van het kabinet zelf eten bij zich gehad, daarnaast avondeten gekregen en de volgende ochtend weer ontbijt.

Of deze: „Wat is uw reactie op het bericht dat organen van mogelijk vermoorde baby’s zouden zijn weggegooid bij het Nederlands Forensisch Instituut?” Het antwoord: „Dit bericht is onjuist.”

Vreest ze niet voor vraaginflatie? „Nee hoor. Hoe meer vragen, des te mooier. Kamervragen zijn de bloem van onze democratie.” Prachtige woorden, maar desondanks is ook Sharon Gesthuizen niet vies van strategisch gebruik. „Soms vraag ik iets waarvan ik toch wel weet hoe het zit.” Als het ministerie haar vragen wat serieuzer nam, zou dat schelen, denkt ze. Vaak is het antwoord nietszeggend. Maar goed. „De minister gaat over zíjn antwoorden, ik over míjn vragen. En als hij mij niet serieus neemt? Ach, dan vraag ik het toch gewoon nog een keer?”

„Heeft u kennis genomen van de wereldtournee (Confessions Tour) die popster Madonna op dit moment houdt?” (Kees van der Staaij, SGP)