Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Een van deze albums wint vanavond de Mercury Prize

Guy Garvey, frontman van Elbow, met de Mercury Prize in zijn handen op 19 juli, de avond dat bekend werd dat hun album ‘build a rocket boys!’ genomineerd was.
Guy Garvey, frontman van Elbow, met de Mercury Prize in zijn handen op 19 juli, de avond dat bekend werd dat hun album ‘build a rocket boys!’ genomineerd was. Foto AP / Joel Ryan

Onder andere Portishead, Arctic Monkeys, Elbow en The xx wonnen hem al eens: de prestigieuze Mercury Prize. Vanavond wordt hij voor de twintigste keer uitgedeeld aan het beste Britse album van het jaar. Dit zijn de twaalf kandidaten.

Adele – 21

In één zin: pas 23 is Adele Adkins, maar de Noord-Londense met de gouden stem heeft al twee immens succesvolle albums op haar naam staan.

Waarom ze wint: voornamelijk om wat hierboven staat: Adele brak met albums 19 en 21 allerlei verkooprecords - zo veel zelfs, dat de vergelijkingen met het succes van Madonna en The Beatles zich opdringen.

Meer luisteren: het genomineerde album staat niet op Spotify, wel de successingle daarvan, ‘Rolling In The Deep’, net als debuutalbum 19.

Anna Calvi – Anna Calvi

In één zin: jong, brutaal en een opmerkelijke verschijning en daarmee de volgende in het rijtje excentrieke Britse vrouwen zoals Florence (van The Machine) en Marina (van The Diamonds).

Waarom ze wint: “In een wereld die overspoeld wordt door vrouwelijke singer-songwriters, springt Calvi eruit door haar uitzonderlijke gitaarspel en rauwe stijl,” schreef de BBC.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify.

Elbow – build a rocket boys!

In één zin: melancholische, melodieuze en eerlijke liedjes van een band die gaandeweg steeds meer zieltjes wint en met het vorige album, The Seldom Seen Kid, definitief doorbrak naar het grote publiek.

Waarom ze winnen: nog nooit won een band tweemaal de Mercury Prize (Elbow kreeg ‘m al in 2008), maar het is tegelijkertijd ook een zeldzaamheid dat vrijwel alle criticasters het twee albums op rij zó eens zijn over de torenhoge kwaliteit.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify en enkele van de nummers die ze tijdens Lowlands 2011 speelden op YouTube.

Everything Everything – Man Alive

In één zin: een indiegroep met leden afkomstig uit Manchester, Newcastle en Kent dat met Man Alive debuteerde, kenmerkend door de veelvuldig gebruikte kopstem van frontman Jonathan Higgs.

Waarom ze winnen: Man Alive kwam vorige zomer uit en oogste toen al veel lof. Dat dat een jaar later nog zo is, zegt veel in een muziekgenre dat doorgaans vluchtig van hype naar hype springt.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify.

Ghostpoet – Peanut Butter Blues & Melancholy Jam

In één zin: hiphop van de 28-jarige Nigeriaans-Dominicaanse (maar nu in Londen wonende) Obaro Ejimiwe, die met dit album debuteerde.

Waarom hij wint: “De laatste keer dat wij zo ondersteboven waren van een Brits debuut, won Speech Debelle er enkele maanden later de Mercury Prize Award mee,” schreef de Vlaamse muzieksite Goddeau in februari. Voorspellende gaven?

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify, de vaak bijzondere clips op het eigen YouTube-kanaal.

Gwilym Simcock – Good Days at Schloss Elmau

In één zin: een dertigjarige pianist die een brug slaat tussen jazz en klassieke muziek.

Waarom hij wint: Simcock lijkt van alle genomineerden nog het minst kans te maken - maar het zal niet de eerste keer zijn dat een dergelijke outsider juist als winnaar gekozen wordt.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify.

James Blake – James Blake

In één zin: Londenaar Blake werd dit jaar een bescheiden hype met zijn ongewone, maar aantrekkelijke mix van dubstep en ballads.

Waarom hij wint: om het bovenstaande. Blake is muzikaal gezien de grootste verrassing van het jaar.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify, hit ‘Limit To Your Love’ live op Lowlands 2011, via YouTube.

Katy B – On a Mission

In één zin: deze Britse schone is de jongste van het stel (22 lentes jong) en weeft dubstep en elektronica door haar poppy liedjes.

Waarom ze wint: geroemd door het doorgaans zuinige Pitchfork en stond binnen een jaar met vier singles in de Britse charts.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify.

King Creosote & Jon Hopkins – Diamond Mine

In één zin: de samenwerking tussen een Schotse singer-songwriter (Creosote) en een Londense elektronica-componist (Hopkins) die uitmondt in dromerige, sfeervolle ballads.

Waarom ze winnen: een regelrechte outsider, maar de jury van de Mercury Prize heeft er wel een handje van juist zo’n act als winnaar aan te wijzen. Bovendien is Diamond Mine onwaarschijnlijk mooi.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify.

Metronomy – The English Riviera

In één zin: dansbare, zomerse elektropop van een vierkoppige band die tot nu toe drie studioalbums uitbracht.

Waarom ze winnen: Op één in de poll van NME.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify, de single ‘She Wants’ gratis te downloaden via de eigen site.

PJ Harvey – Let England Shake

In één zin: de veteraan van het lijstje genomineerden; singer-songwriter met rauw randje Polly Jean Harvey maakte met Let England Shake haar achtste studioalbum.

Waarom ze wint: bij de laatste vijf winnaars van de prijs zaten vier debuutalbums, dus wellicht is de jury weer eens geneigd tot het aanwijzen van een oudgediende. Harvey won bovendien al eerder, in 2001, dus winnen zou haar een primeur (eerste artiest die twee keer wint) bezorgen.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify.

Tinie Tempah – Disc-Overy

In één zin: slechts één album gemaakt, maar deze hiphopper werkte al samen met grote namen als Ellie Goulding en Kelly Rowland.

Waarom hij wint: dat legde hij zelf als eens uit: zijn album “heeft iedereen iets te bieden: hipsters, invloedrijke bloggers, liefhebbers van dansmuziek én zij die op zoek zijn naar radiohitjes”.

Meer luisteren: het genomineerde album op Spotify.

Vanavond na elven wordt de Mercury Prize uitgedeeld in een awardshow op BBC 2. Alle genomineerden staan ook in deze Spotify-lijst.