Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

ECB moet rentebeleid onmiddellijk aanpassen

De Europese Centrale Bank moet deze week de rente verlagen. Het louter opschorten van geplande renteverhogingen is een ontoereikend antwoord op de hernieuwde zwakte van de eurozone. De ECB moet de rente verlagen van 1,5 naar 1 procent – lager mag ook.

De wereldeconomie worstelt opnieuw met de groei en nergens gaat het slechter dan in de eurozone. De kernlidstaten riskeren een recessie, terwijl de andere landen voor hardnekkige crises staan, die zijn veroorzaakt door buitensporige schulden en tekorten. Door in april de rente te verhogen heeft de ECB een andere koers gevaren dan de centrale banken van andere ontwikkelde landen. Die grote, beschamende vergissing moet nu onmiddellijk ongedaan worden gemaakt.

Neem de Duitse economie. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het bruto binnenlands product in Duitsland nog krachtig, maar in het tweede kwartaal is die met een stijging van 0,1 procent bijna tot stilstand gekomen. Het gevaar van een recessie is eveneens levensgroot in Frankrijk, waar de groei in het tweede kwartaal is stilgevallen. In Griekenland, Portugal, Spanje en Italië maken bezuinigingen een economische krimp zeker of waarschijnlijk. De hele eurozone riskeert een recessie die de nationale crises zal verergeren en de wereldeconomie nog verder zal belasten.

Het monetair beleid kan uitkomst bieden, zonder onorthodoxe middelen. De recente vergissing van de ECB maakt dit mogelijk. Een betekenisvolle renteverlaging naar 1 procent zou ruimte laten om nog meer te doen. De rente in Groot-Brittannië staat op 0,5 procent, die in de Verenigde Staten op nul. Een ultralage rente is uiteraard geen wondermiddel, maar het terugdringen van de aflossingskosten kan zeker een verschil maken.

De argumenten van de ECB voor het verhogen van de rente zijn nooit overtuigend geweest. De inflatie is toegenomen door de stijgende grondstoffenprijzen. Maar de hoge wisselkoers van de euro heeft ertoe bijgedragen dat de inflatie niet boven de 2,8 procent is uitgekomen. De inflatie in de eurozone bedraagt nu 2,5 procent. De binnenlandse inflatiedruk blijft afwezig: als je de wisselvallige energieprijzen negeert, is de Duitse inflatie slechts 1,5 procent.

De eurozone blijft te afhankelijk van de VS en Azië voor het weer aan de praat krijgen van de economie. Die aanhoudende zwakte is verontrustend. Het europroject moest daar iets aan doen. In plaats daarvan heeft het tot een begrotingscrisis geleid en tot het inleveren van concurrentiekracht door de economieën van de Europese periferie. Daar kan de ECB niet zoveel aan doen, maar zij kan en moet wel meteen de rente verlagen.

Ian Campbell

Vertaling Menno Grootveld