Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Dropping in een maanlandschap

Supplies for rescue workers thrown from a military aircraft using parachutes falls down in Juan Fernandez islands, Chile, Sunday, Sept. 4, 2011. A Chilean Air Force plane crashed into the Pacific Ocean with 21 people aboard, Friday afternoon Sept. 2, 2011, after two failed attempts to land in difficult weather on the Juan Fernandez islands. The bodies of at least two women and one man were recovered Saturday by searchers or fishermen, said Air Force Gen. Maximiliano Larraechea. Officials say they believe all aboard died. (AP Photo/Luis Hidalgo, Pool)
Supplies for rescue workers thrown from a military aircraft using parachutes falls down in Juan Fernandez islands, Chile, Sunday, Sept. 4, 2011. A Chilean Air Force plane crashed into the Pacific Ocean with 21 people aboard, Friday afternoon Sept. 2, 2011, after two failed attempts to land in difficult weather on the Juan Fernandez islands. The bodies of at least two women and one man were recovered Saturday by searchers or fishermen, said Air Force Gen. Maximiliano Larraechea. Officials say they believe all aboard died. (AP Photo/Luis Hidalgo, Pool) AP

Prachtige kleuren in dit maanlandschap. Maar waar en wat is het? Voedselhulp voor de Hoorn van Afrika? Ergens in Afghanistan wellicht? Nee, dit is de Juan Fernández-archipel in de Stille Oceaan, een Chileense eilandengroep op bijna 700 kilometer van het vasteland. Daar stortte vrijdag een militair vliegtuig in zee. Tot tweemaal toe probeerde de piloot tevergeefs te landen op een korte landingsbaan op een van de bergen van de archipel.

De foto toont een dropping van voorraden voor reddingswerkers die er zoeken naar overlevenden. Ondertussen gaan de Chileense autoriteiten ervan uit dat alle 21 inzittenden om het leven kwamen. De piloot zou gehinderd zijn door harde wind.

De Chileense president Sebastian Pinera kondigde gisteren twee dagen van nationale rouw aan. Aan boord was onder andere de populaire tv-presentator Felipe Camiroaga.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad