Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Djokovic zonder grote problemen naar kwartfinales US Open

Djokovic gisteravond in actie in zijn partij tegen Dolgopolov. Foto Matthew Stockman / Getty Images via AFP

Novak Djokovic heeft zich gisteravond geplaatst voor de kwartfinales van de US Open. De nummer één van de wereld had het alleen in de eerste set moeilijk met de Oekraïner Alexandr Dolgopolov: 7-6, 6-4, 6-2.

In de kwartfinale volgt een Servisch onderonsje met Janko Tipsarevic, de nummer twintig van de plaatsingslijst. Tipsarevic was gisteren met 7-5, 6-7, 7-5 en 6-2 te sterk voor de Spanjaard Juan Carlos Ferrero.

Dolgopolov, de nummer 22 van de plaatsingslijst, legde Djokovic in de eerste set het vuur aan de schenen. De Oekraïner verzuimde in de tiebreak echter zijn kansen te benutten. In het vervolg van de partij kwam Djokovic, die op jacht is naar zijn derde grandslamtitel van het jaar, geen moment meer in de problemen.

Eenvoudige zege Murray, marathonpartij Tsonga

De Brit Andy Murray, die eerder in het toernooi nog de nodige moeite had met de Nederlander Robin Haase, was gisteravond in New York vrij rap klaar met de Spanjaard Feliciano Lopez. De nummer vier van de plaatsingslijst won zijn vierderondepartij in drie sets: 6-1, 6-4, 6-2.

De Fransman Jo-Wilfried Tsonga, als elfde geplaatst, zorgde voor een kleine verrassing door de Amerikaanse publiekslieveling Mardy Fish naar huis te sturen. Tsonga kwam 2-1 in sets achter, maar was in de vierde en vijfde set de betere van de als achtste geplaatste Amerikaan: 6-4, 6-7, 3-6, 6-4, 6-2.

Wozniacki vecht zich langs Kuznetsova

In het vrouwentoernooi bereikte de nummer één van de plaatsingslijst, Caroline Wozniacki, na een zware partij de kwartfinales. De Deense verloor de eerste set via een tiebreak van de als vijftiende geplaatste Russin Svetlana Kuznetsova. De tweede set pakte ze met een klein verschil (7-5), waarna ze de derde set met 6-1 ruim won. Nummer twee van de wereld Vera Zvonareva ging moeiteloos door de naar de laatste acht en won met 6-2 en 6-3 van de Duitse Sabine Lisicki.

Eerder op de avond voegde Serena Williams zich in het vrouwentoernooi al bij de laatste acht. De Amerikaanse, door het blessureleed van het afgelopen jaar slechts als 28e geplaatst, bleef ook tegen de als zestiende geplaatste Ana Ivanovic zonder setverlies: 6-3, 6-4. In de kwartfinale mag Anastasia Pavlyuchenkova proberen de drievoudig winnares een halt toe te roepen.