Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

Djokovic en Federer op US Open in kwartfinale

Novak Djokovic en Roger Federer hebben zich vannacht geplaatst voor de kwartfinales op de US Open. De Serviër speelt in de volgende ronde tegen zijn landgenoot Janko Tipsarevic. De Zwitser treft de Fransman Jo-Wilfried Tsonga van wie hij deze zomer in de kwartfinale op Wimbledon in vijf sets verloor.

De als derde geplaatste Federer had vannacht slechts 82 minuten nodig om de Argentijn Juan Monaco van de baan te vegen: 6-1, 6-2 en 6-0. Zijn volgende opponent Tsonga had veel meer moeite met de wél geplaatste Amerikaan Mardy Fish: 6-4, 6-7, 3-6, 6-4 en 6-2.

Titelfavoriet Djokovic had alleen in de eerste set moeite met de Oekraïner Alexandr Dolgopolov: 7-6, 6-4 en 6-2. De tiebreak van de eerste set leverde bijna een lengterecord op. Djokovic overleefde vijf setpoints en won de verlenging met 16-14. Daarna was het verzet van de langharige Dolgopolov gebroken. Djokovic’ volgende tegenstander Tipsarevic won in vier sets van de Spaanse tennisveteraan Juan Carlos Ferrero: 7-5, 6-7, 7-5 en 6-2.

Als Federer en Djokovic hun kwartfinalepartijen winnen, treffen ze elkaar net als vorig jaar in de halve eindstrijd van de US Open. Toen won de Serviër in een heroïsche vijfsetter, waarna hij moegestreden in de finale van Rafael Nadal verloor.

In het vrouwentoernooi had de Deense nummer één van de wereld Caroline Wozniacki ruim drie uur nodig om zich van de Russin Svetlana Kuznetsova te ontdoen: 6-7, 7-5 en 6-1. Wozniacki, die nog nooit een grandslamtoernooi won, speelt in de kwartfinale tegen de Duitse Andrea Petkovic, die de Spaanse Carla Suarez Navarro vrij eenvoudig versloeg: 6-1 en 6-4.

Serena Williams voegde zich ook bij de laatste acht. De Amerikaanse, hersteld van langdurig blessureleed, had weinig moeite met de Servische Ana Ivanovic: 6-3 en 6-4.

In de kwartfinale speelt drievoudig winnares Williams tegen de Russin Nastasia Pavlyuchenkova, die Francesca Schiavone versloeg: 5-7, 6-3 en 6-4. Pavlyuchenkova nam daarmee revanche voor haar nederlaag tegen de Italiaanse in de kwartfinale op Roland Garros.