Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

DigiNotar beschikte niet over antivirussoftware

DigiNotar, de hofleverancier van veiligheidscertificaten voor de overheid, beschikte niet over de normale antivirussoftware die inbraken door hackers kan voorkomen. Dat schrijft het ICT-beveiligingsbedrijf Fox-It in een onderzoek naar de inbraak bij DigiNotar door Iraanse hackers. Daardoor moesten dit weekend honderden overheidswebsites door minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) onbetrouwbaar worden verklaard. Minister Donner heeft gisteravond tijdens een nieuwe persconferentie gezegd dat hij het toezicht op bedrijven als DigiNotar wil aanscherpen, al is nog niet duidelijk hoe dat moet gebeuren. Ook gaat het bedrijf wellicht vervolgd worden voor het niet tijdig melden van de inbraak half juli. De Nederlandse overheid moest door een Duitse organisatie op het bestaan van valse certificaten worden gewezen. Uit de brief die Donner naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt verder dat het kabinet aan Microsoft heeft gevraagd bepaalde updates uit te stellen, waardoor gebruikers attent worden gemaakt op het bestaan van onveilige sites. Door de updates zou het webverkeer binnen de overheid gehinderd kunnen worden. De update is uitgesteld tot volgende week. (NRC)