Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De Kamer terug van reces - ‘moeilijk jaar’ voor kabinet-Rutte

PvdA-leider Cohen en fractiesecretaris Jeroen Dijsselbloem vanochtend voorafgaand aan de PvdA-fractievergadering. Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg

Na een lang zomerreces komen de leden van de Tweede Kamer vanmiddag om twee uur bij elkaar voor het traditionele Vragenuurtje. Onze politieke chef Herman Staal voorspelt een “moeilijk jaar” voor het kabinet-Rutte.

De gedoogcoalitie van Rutte trad bijna een jaar geleden aan en bleek in het eerste politieke seizoen, tot verrassing van velen, behoorlijk stabiel. Het optreden van premier Rutte werd door vriend en vijand geprezen. Het komende jaar wordt echter vrijwel zeker een “moeilijk jaar”, voorspelt Herman Staal:

“Het is voor Rutte de eerste keer dat hij een eigen begroting presenteert met forse bezuinigingen. Komend jaar wordt een begin gemaakt met de welbekende 18 miljard. Het maatschappelijk verzet viel tot nu toe nog wel mee, maar als de effecten van de bezuinigingen echt duidelijk worden kun je voorzien dat het verzet zal toenemen.”

Coalitie lijkt, ondanks meningsverschil over Europa, ‘behoorlijk stabiel’

De verhoudingen tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV lijken volgens Staal, ondanks de openlijke meningsverschillen over de rol van Europa en de eurocrisis, nog altijd “behoorlijk stabiel”. Hij verwacht voorlopig geen grote problemen tussen de coalitiepartijen:

“Je ziet gebeuren wat eigenlijk was voorzien: het buitenlandbeleid van het kabinet wordt niet door de PVV gesteund. Alleen als de eurocrisis echt invloed gaat krijgen op de begroting, kan er een probleem ontstaan. Ook kunnen er bij de PVV irritaties ontstaan als het kabinet zich te pro-Europees ontwikkelt. Maar ik heb sterk het idee dat Rutte, Verhagen en Wilders nog erg goed en relaxed met elkaar zijn.”

Oppositie moet proberen iets terug te krijgen voor steun aan kabinet

Wat de oppositie betreft is de vraag van het komende politieke jaar in hoeverre de oppositiepartijen erin slagen iets terug te krijgen voor hun steun aan het EU-beleid van het kabinet. Want als het gaat om Europa, blijft de steun van partijen als PvdA, D66 en GroenLinks noodzakelijk voor Rutte, zegt Staal:

“Voor de oppositie is het de uitdaging hun steun te verzilveren en het kabinet in de richting van hun eigen agenda te bewegen. Dat is ze tot nu toe nog niet erg gelukt. De vraag is of ze een keer durven door te bijten en besluiten het kabinet een keertje niet te steunen. Dat blijft voor bijvoorbeeld de PvdA een dilemma, omdat ze dan, bijvoorbeeld in het geval van Europa, tegen hun eigen overtuiging moeten ingaan.”

Cruciaal jaar voor PvdA-leider Cohen

Voor de PvdA, en in het bijzonder partijleider Cohen, wordt het nieuwe politieke jaar sowieso erg belangrijk, voorspelt Staal:

“Intern, bijvoorbeeld bij de fractie, ligt hij best goed, maar de druk van de buitenwereld en zijn afkalvende imago worden toch een steeds groter probleem. Er zal meer reuring in de partij ontstaan als Cohen dit niet weet om te draaien. Dan komt op een gegeven moment toch de vraag of ze met hem nog wel de verkiezingen in willen.”

De eerste Kamerdag na het reces begint om 14.00 uur met het Vragenuurtje, de regeling van werkzaamheden en twee plenaire debatten. De start van het nieuwe politieke seizoen is vanmiddag rechtstreeks te volgen via Politiek24.