Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

De Damschreeuwer glimlacht charmant

De man die vorig jaar de Dodenherdenking verstoorde met een langgerekte schreeuw, heeft een eigen website opgericht. Na zijn rechtszaak wil hij er elke maand een column publiceren, waarin hij ‘vanuit verschillende perspectieven [zijn] mening zal ventileren ten opzichte van interperteren van ‘waarheden’ en dergelijke’. Contact opnemen kan via damschreeuwer@hotmail.com. Bovenaan de homepage staat de zin “AAAAAAAAAAHHHHHHH.......GOD.........”

Oftewel: de verwarde man die de Damschreeuwer werd genoemd, lijkt zijn nieuwe identiteit een toekomst te willen geven. Vanaf nu is hij De Damschreeuwer, een fabelachtig publiek persoon – voor al uw evenementen.

Waarschijnlijk stelt hij zich de Boulevardspecial die in 2014 over hem gemaakt zal worden ongeveer als volgt voor: „Wat begon als een impulsieve actie, eindigde in nationale beroemdheid”, vertelt de voice-over. In beeld zien we een weelderige tuin. De Damschreeuwer zit op een gietijzeren tuinstoel en glimlacht charmant: „Ja, ik vond het gewoon zo’n suffe boel, daar op de Dam. Ik dacht: die hebben wat Damschreeuwer nodig.” Terwijl er korrelige beelden van een rechtszaak worden getoond, zegt de voice-over: „Even leek het niet goed af te lopen. De gebeurtenis op de Dam leidde tot een rechtszaak. Gelukkig eindigde het met een sisser, waarna het succes kon beginnen.” Terug in de tuin leunt de Damschreeuwer achterover: „Ik weet het nog goed, het begon met de vraag van Baas B of we samen een liedje op konden nemen.” Bij beelden van een clip zegt de voice-over: „Het lied ‘Schreeuw als je uitgenodigd wil worden op mijn feestje aan de Rijksstraatweg’, waarin De Damschreeuwer zijn kenmerkende schreeuw ten gehore brengt, stond vijftien weken op nummer één in de hitlijsten. Een intensieve clubtour volgde.” De Damschreeuwer: „Ja, en dan kom je er na een tijd achter dat de mensen al beginnen te juichen voordat ik mijn mond heb opengedaan. Toen wist ik dat het anders moest.” Onder beelden waarin de Damschreeuwer een slokje wijn neemt en bedachtzaam door de tuin wandelt, vertelt de voice-over: „Na een korte, onsuccesvolle carrière als souffleur, keert de Damschreeuwer terug naar zijn roots. Op festivals kunnen mensen uit het publiek hun ongenoegens roepen, waarop de Damschreeuwer zijn verontwaardiging daarover laat horen – middels een lange schreeuw. Een overweldigende hit, waarmee hij meteen een graag geziene gast wordt op exclusieve borrels en premières, waar tout bekend Nederland aanwezig is. De vaste rubriek ‘Ik vind dit AAAAAH’ bij DWDD verankert het succes.” In de tuin kijkt de Damschreeuwer nu ernstig: „Nu ik iets voor de mensen kan doen, is het goed. Ook mijn politieke engagement heeft nu weer een plek. Natuurlijk, ik schreeuw voor overspelige ex-vriendjes of een kat die steeds het dure tapijt onderkotst. Maar ook voor oorlog en onderdrukking.” Terwijl de Damschreeuwer in zijn gang langs een replica van ‘De Schreeuw’ van Munch loopt, zegt de voice-over: „Nu de opnames van zijn levensverhaal ‘Schreeuw of je leven’ net zijn begonnen, is het zeker: van de Damschreeuwer gaan we nog veel horen. En voor nu?” De Damschreeuwer staat voor zijn villa, hij spreidt zijn armen, lacht. En schreeuwt.

Renske de Greef