Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

D66: blijf steeds hetzelfde zeggen

Wat zou D66 moeten doen?

Blijven hameren op hetzelfde aambeeld: het kabinet doet niet wat het zo stoer belooft. Niks grootschalige hervormingen, gewoon eenvoudig bezuinigen. De partij kan zich met deze kritiek profileren ten opzichte van de regering én de andere oppositiepartijen. Zoals een D66-strateeg het zegt: „De linkse oppositie vindt dat het kabinet te veel doet, wij vinden dat het te weinig doet.” Vorige week nog stuurde Kamerlid Gerard Schouw een persbericht de wereld in om zijn „teleurstelling” te uiten: het kabinet maakt de ambitie niet waar het aantal provincies terug te brengen. Die strategie heeft een gevaarlijk kantje. Als je niet in hetzelfde schuitje wilt zitten als de rest van de oppositie, is het lastig de huidige coalitie weg te krijgen. En was dat niet het doel?

Op wie moeten we letten?

Kees Verhoeven. Hij valt op, ondanks zijn weinig in het zicht lopende portefeuille (infrastructuur, volkshuisvesting), bij collega-debutanten in de Kamer. Ze prijzen zijn „flair en humor”. Nu het grote publiek nog.