Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

'Criminele onderklasse oorzaak Britse rellen'

De Britse minister van Justitie, Kenneth Clarke, wijt de ernstige rellen van vorige maand in de Britse steden aan een „criminele onderklasse”. In The Guardian schrijft Clarke dat driekwart van de relschoppers boven de 18 jaar al vaker voor de rechter heeft gestaan. Hij spreekt van „individuen en families die met justitie in aanraking zijn geweest, maar die door eerdere straffen niet zijn veranderd”.

Dat zo’n grote groep na een straf weer in de fout gaat, ziet Clarke als een bewijs voor falend strafrecht. „Mensen opsluiten zonder de kans te verkleinen dat ze nieuwe misdaden begaan tegen nieuwe slachtoffers als ze weer vrijkomen, lijkt geen intelligente manier van veroordelen.” Hij pleit onder andere voor een beter reclasseringssysteem. Belangrijker nog vindt Clarke de aanpak van „een verwilderde onderklasse, die in alles is afgesneden van de mainstream behalve in zijn materialisme”. Het recept voor een productief lid van de samenleving is volgens Clarke geen geheim: werk, familie, een degelijke opleiding en het delen van de bestaande waarden van de maatschappij. Dat past in premier David Camerons ‘Big Society’, een maatschappij van burgers die verantwoordelijkheid nemen voor hun omgeving. De premier pleitte begin dit jaar in de strijd tegen criminaliteit, tegen de aantrekkingskracht van jeugdbendes, tegen mensen die zonder perspectief vast lijken te zitten in de sociale zorg, voor „sociaal herstel [...] om de gebroken samenleving te helen.”