Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

ChristenUnie: word orthodoxer

Wat zou de ChristenUnie moeten doen?

Terug naar het orthodox-christelijke geluid van weleer. De partij verloor bij de laatste verkiezingen één van de zes zetels. Dat is misschien niet eens aan de partij te wijten, want zo gaat dat nu eenmaal vaak bij een kleine coalitiepartij. Toch vindt een belangrijk deel van de achterban wel degelijk dat de partij zich te veel heeft gevoegd naar de linkse PvdA, coalitiepartner van toen. Dat moet anders. De partij moet zich weer presenteren als het christelijke, principiële alternatief voor de harde snoeiers van de te weinig christelijke broeders van het CDA. Dus: christelijk-sociaal, maar met wat minder nadruk op sociaal en wat meer op christelijk dan in de achterliggende periode.

Op wie moeten we letten?

Na het vertrek van André Rouvoet dit voorjaar moet Arie Slob aan het partijprofiel werken. Daarbij weet hij zich gesteund door één man en drie vrouwen; voor het eerst in de geschiedenis van de partij is een meerderheid van de fractie vrouw.