Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Chirac hoeft zijn proces niet bij te wonen

Een symbolische overwinning voor de oud-president van Frankrijk.

De Franse oud-president Jacques Chirac hoeft zijn eigen proces niet bij te wonen. De oud-president wordt beschuldigd van belangenverstrengeling, misbruik van vertrouwen en verduistering van overheidsgeld. Volgens zijn advocaten kan hij wegens gezondheidsredenen niet aanwezig zijn bij het proces. Chirac zou aan geheugenverlies lijden.

De voorzitter van de rechtbank, Dominique Pauthe, gaf gisteren toestemming om het proces zonder de aanwezigheid van Chirac door te laten gaan. En dat is voor de 79-jarige Chirac een kleine symbolische overwinning. De foto’s van de oud-president voor de rechter worden hem bespaard en daarmee voorkomt hij dat hij de geschiedenis ingaat als de president die zich voor de rechter moest verantwoorden.

De zaak stamt uit de tijd dat Chirac burgemeester was van Parijs, tussen 1977 en 1995. Veel leden uit de entourage van Chirac werden betaald voor banen op het gemeentehuis die niet bestonden. In werkelijkheid werkten ze voor de politieke partij van Chirac, de RPR.

Chirac is de eerste (voormalige) Franse president ooit die terechtstaat. Hij hoeft zich nu pas voor de rechter te verantwoorden voor de verdenking van vriendjespolitiek omdat hij in zijn tijd als president immuun was voor strafvervolging. In theorie kan Chirac veroordeeld worden tot tien jaar celstraf en een boete van 150.000 euro. De verwachting is echter dat de openbaar aanklager om ontslag van rechtsvervolging zal vragen. (NRC)