Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Chirac hoeft niet bij eigen proces te zijn

De foto van Jacques Chirac in het beklaagdenbankje zal nooit worden genomen. De rechtbank in Parijs heeft gisteravond beslist dat de voormalige president van Frankrijk zich wegens ziekte mag laten vertegenwoordigen door zijn vier advocaten tijdens het proces over 21 fictieve arbeidsplaatsen op het stadhuis van Parijs in de jaren negentig.

Het proces, waarin nog negen anderen zijn aangeklaagd, gaat wel door, en Chirac riskeert nog steeds een veroordeling. Hij wordt beschuldigd van belangenverstrengeling, misbruik van vertrouwen en verduistering van overheidsgeld.

Vrijdag stuurden de advocaten van Chirac, van 1977 tot 1995 burgemeester van Parijs, een brief naar de rechtbank met de vraag of Chirac afwezig mocht blijven bij de zittingen. Bijgesloten zat een medisch rapport waaruit blijkt dat de 78-jarige Chirac lijdt aan ‘anosognosie’, de ontkenning van de eigen ziekte. Chirac zou last hebben van geheugenverlies.

Het openbaar ministerie vond het geen bezwaar dat Chirac afwezig blijft. Hij is al 25 uur ondervraagd. Op een verzoek tot medische contra-expertise ging de rechter niet in. Dat zou, na de verdaging in maart, nieuw uitstel betekenen. De advocaten van Anticor, de anticorruptiegroep die zich als benadeelde partij opwerpt in de zaak, betreuren de afwezigheid van de ex-president maar vinden het belangrijkste dat de rechtszaak gewoon doorgaat. Het proces duurt tot 23 september.