Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

China erkent nieuwe Libische leiding ‘als tijd rijp is’

Caption: The flag (L) of the Libyan transitional government flies at the Libyan Embassy in Beijing on August 23, 2011. China urged the continuation of "mutually beneficial" trade ties with oil-rich Libya, after rebels trying to end Moamer Kadhafi's 42-year rule stormed the capital Tripoli. AFP PHOTO / Peter PARKS
Caption: The flag (L) of the Libyan transitional government flies at the Libyan Embassy in Beijing on August 23, 2011. China urged the continuation of "mutually beneficial" trade ties with oil-rich Libya, after rebels trying to end Moamer Kadhafi's 42-year rule stormed the capital Tripoli. AFP PHOTO / Peter PARKS De vlag van de Libische Nationale Overgangsraad boven de ambassade in Beijing, 23 augustus 2011. Foto AFP / Peter Parks

China erkent de Nationale Overgangsraad (NTC) pas als de legitieme autoriteit in Libië als de “tijd rijp is”.

Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De zegsvrouw wilde deze toespraak niet verder toelichten.

China onderhoudt nauwe banden met de NTC en steunt zijn rol in Libië. Het land volgt echter niet de ruim zestig landen die inmiddels de NTC erkennen, al erkent China wel de “belangrijke rol” die het bestuursorgaan zal spelen in Libië wanneer de Libische leider Moammar Gaddafi ten val wordt gebracht. China onthield zich in maart van stemming toen de resolutie voor militair ingrijpen in Libië werd aangenomen. Vorige week erkende Rusland, een uitgesproken tegenstander van de militaire interventie in Libië, de NTC.

De Canadese krant Globe and Mail schreef gisteren dat China in juli het regime van Gaddafi nog grote hoeveelheden wapens, ter waarde van 200 miljoen dollar, aanbood. Volgens Peking bezochten vertegenwoordigers van de Libische leider inderdaad af naar China om wapens te kopen, maar werden er geen contracten getekend of wapens geleverd. China wordt er bovendien van beschuldigd de vrijgave van bevroren Libische tegoeden tegen te houden, naar verluidt om Chinese investeringen in Libië veilig te stellen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld