Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Champions Trophy 2011 niet in India

De Champions Trophy voor mannen vindt dit jaar toch niet in India plaats. De internationale hockeyfederatie (FIH) heeft India de organisatie van het toernooi in december afgenomen, omdat het land er niet in is geslaagd tot één representatieve hockeybond te komen.

In een verklaring stelt FIH-president Leandro Negre dat „dit de enige manier is waarop wij de integriteit van onze sport kunnen handhaven”. De FIH eist dat slechts één nationale bond het recht op het organiseren van competities en toernooien heeft. „Dat is een fundamentele en niet onderhandelbare voorwaarde van het Olympisch Handvest en de statuten van de FIH”, aldus de hockeyfederatie.

Volgens de FIH is de situatie verslechterd in India ten opzichte van 2010, toen in New Delhi het WK mannen gehouden werd. Sindsdien heeft een tweede ‘wilde’ Indiase bond zich opnieuw nadrukkelijk gemanifesteerd naast de erkende bond Hockey India (HI). De FIH waarschuwde in juli nog voor deze niet-erkende Indiase Hockey Federatie (IHF) toen deze bond een toernooi wilde organiseren.

De FIH zegt binnen een paar dagen bekend te maken waar de Champions Trophy dit jaar gehouden wordt. Johan Wakkie, directeur van hockeybond KNHB, sluit uit dat het toernooi nu naar Nederland komt, zoals in 2001 toen Pakistan vanwege de onrust in de regio de organisatie moest afstaan. Rotterdam wierp zich toen op als gaststad. „Het wordt een land waar het warm is in december”, voorspelt Wakkie. Volgens Hockey.nl, de nieuwssite van de KNHB, zijn Nieuw-Zeeland, Maleisië en Dubai de gegadigden.

De bekendmaking van de speeldata van de Champions Trophy 2012 in Australië leidde vorige maand ook al tot ophef. De Nederlandse bondscoach Paul van Ass zei op de EK in Mönchengladbach niet te kunnen geloven dat het toernooi gepland staat voor juni volgend jaar, enkele weken voor Londen 2012. „Als dat zo blijft, moeten maar even kijken welk jeugdteam we sturen”, zei Van Ass.

De Champions Trophy is een jaarlijks terugkerend mondiaal hockeytoernooi dat minder status heeft dan een EK, WK of Olympische Spelen. Vanaf 2012 wordt de Champions Trophy zowel voor de mannen als de vrouwen om het jaar gehouden. Nederland won in juli de vrouweneditie in Amstelveen.