Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

CDA: val vooral niet te veel op

Wat zou het CDA moeten doen?

Kleurloosheid heeft voordelen. Een Kamerfractie die niet wil opvallen, kan haar eigen bewindslieden laten gloriëren. Al is dat voor regeringspartij CDA een riskante strategie: haar ministers zijn niet de populairsten in dit kabinet. In de beperkte ruimte die de fractie rest, kan ze zich profileren met Europa – voordat ook anderen inzien dat Nederland geen eiland is. Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, ook niet echt’s lands bekendste politicus, probeerde dit al uit: hij stelde een nieuw Brussels begrotingsinstituut voor.

Op wie moeten we letten?

De 21-koppige fractie kende slechts één nieuwkomer, Hanke Bruins Slot. Zij zou wegbereider kunnen zijn voor een nieuwe generatie, al opereert ook zij op de achtergrond. CDA’ers beantwoorden de vraag op wie te letten standaard – zou het beleid zijn? – met Sabine Uitslag, ex-verpleegkundige, zangeres, oud-medewerker van het Wetenschappelijk Instituut. Volgens Veronica Magazine is zij de meest sexy politicus. Vandaag maakte zij bekend zwanger te zijn.