Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Boete voor niet luisteren naar coach Felix Magath

Trainer Felix Magath van VfL Wolfsburg heeft aan twee voetballers van de Duitse Bundesligaclub een boete van 10.000 euro opgelegd omdat zij tijdens een competitiewedstrijd de tactische instructies van de coach niet hebben opgevolgd.

De aanvallers Patrick Helmes en Mario Mandzukic zouden de geldboete hebben gekregen na de 4-1 nederlaag van VfL Wolfsburg bij Borussia Mönchengladbach op 18 augustus. Dat viel eerder deze week te lezen in het Duitse voetbalweekblad Kicker.

„Wat er in Wolfsburg gebeurt, is puur willekeur. Een internationaal bedrijf als Volkswagen [sponsor van VfL Wolfsburg] zou zeker niet zo omgaan met zijn medewerkers”, zegt spelersmakelaar Gerd vom Bruch, die Helmes begeleidt, in een reactie tegen het Duitse dagblad Bild. „Meneer Magath vernietigt clubkapitaal. Hij is over de schreef gegaan in zijn dubbelrol als coach en manager”, aldus Vom Bruch.

De 27-jarige Helmes, die dertien interlands speelde en dit seizoen tweemaal scoorde in vier competitiewedstrijden, traint sinds afgelopen donderdag alleen. „Hij rent nog steeds niet genoeg”, zegt Magath op de website van de club. „Hij blijft op deze manier door trainen, zodat hij weer in vorm komt. Natuurlijk krijgt hij een kans om snel terug te keren in de ploeg”, verklaart Magath, in de jaren tachtig spelverdeler van HSV en het Duitse elftal.

Zover bekend is het niet eerder voorgekomen dat voetballers een geldboete kregen nadat ze tactische aanwijzingen niet opvolgden. (AP)