Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Bloedhitte, ijsballen en tornado’s

Irene teistert Amerika, een zondvloed tergt Taiwan en Nederland zucht onder een plensbuizomer. Hoog tijd voor Extreem weer!, het volkomen naslagwerk vol gruwelwinters en zomers met kurkkarakter.

‘Op 10 augustus 1925 wordt het Gelderlandse stadje Borculo getroffen door een tornado met een diameter van één á twee kilometer. Enorme schade. Van de 5.000 inwoners zijn 2.000 dakloos, 4 dood, 200 gewond, koningin Wilhelmina gaat op troostbezoek. Misschien nog mooier: vijf jaar na de ramp komt Jan Buisman in de Borculo te wonen. ‘Mij vielen de vele nieuwe daken op, en ook dat iedereen er vol zat met verhalen over wat in de volksmond ‘de cycloon’ werd genoemd.’

De jonge Buisman zou zich ontpoppen tot weerverhalenverzamelaar en historisch geograaf. Het zou kunnen dat we zijn magistrale boekenreeks Duizend jaar wind en water in de Lage landen aan die ene tornado te danken hebben. Van Duizend jaar wind en water zijn intussen vijf delen verschenen.

Buisman beschrijft het weer in de Nederlanden en verre omstreken vanaf 763, en kwam vooralsnog tot zomer 1750. ‘Men zou Nederland moeten leren om dit werk te lezen’, schreef de Franse historicus Le Roy Ladurie. Fascinerende lectuur, zeker door de vele historische uitstapjes die Buisman maakt, en inderdaad van internationale allure.

Kruiend ijs vernielt in dertienhonderdzoveel drijvende watermolens in de Rijn? We lezen een kristalheldere uiteenzetting over waterkracht in de Middeleeuwen. Regende het daadwerkelijk pijpenstelen (slecht zicht ) bij deze of gene veldslag? Buisman geeft uitsluitsel. Zijn Duizend jaar is dus zowel naslagwerk als een verrukelijk leesboek, en we wachten met smart op deel zes uit de reeks.’

De volledige bespreking van Jan Buismans Extreem weer! Canon van weergaloze winters & zinderende zomers, hagel en hozen, stormen en watersnoden kunt u hier lezen.