Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Beurzen sluiten opnieuw in de min

Een beurshandelaar in New York. De Dow Jones dook bij de opening 2 procent in de min. Foto: Reuters / Brendan McDermid

Na de grote verliezen van gisteren, zijn de Europese beurskoersen vandaag iets verder weggezakt. In Amsterdam verloor de AEX 0,4 procent en sloot een ruim punt lager op 273,33 punten.

De beurs in Parijs leverde 1,1 procent in, Frankfurt verloor 1 procent en in Milaan sloot de beurs 2 procent in het rood. Londen deed het beter eindigde 1 procent in de plus.

Wall Street, gisteren gesloten vanwege Labor Day, dook bij de opening 2 procent in de min.

Onzekerheid duurt voort

Onzekerheid blijft de markten teisteren. Er is grote twijfel over de slagvaardigheid van Italië en Griekenland bij het aanpakken van de financiële problemen en de regeringen van de zeventien eurolanden weten de nervositeit op de markten niet weg te nemen. Onenigheid over het Europese reddingsfonds blijft bestaan.

Op dit moment overlegt minister De Jager met zijn Duitse en Finse collega’s over de eis van Finland voor een onderpand op de nieuwe noodleningen. Als Finland aan de eis vasthoudt, wil de Nederlandse regering dat ook. De Jager is geen voorstander van een onderpand omdat dat te zwaar zou wegen op het reddingsfonds.

Morgen komt het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe met een uitspraak over de grondwettelijkheid van de Duitse deelname aan het reddingsfonds. Een negatieve uitspraak zou grote gevolgen kunnen hebben voor de eurozone.