Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Auteur Julian Barnes bij nominaties Booker

Julian Barnes (foto Estevez/EPA)  Julian Barnes (65), auteur van The Sense of an Ending, is dit jaar opnieuw genomineerd voor de Booker Prize. Barnes, schrijver van onder meer Flaubert’s Parrot, won deze belangrijkste Britse literaire onderscheiding nog nooit, maar werd wel al driemaal genomineerd. In de korte roman The Sense of an Ending blikt de hoofdpersoon terug op een matig geslaagd leven. De jury nomineerde verder Carol Birch (Jamrach’s Menagerie), Patrick deWitt (The Sisters Brothers), Esi Edugyan (Half Blood Blues), Stephen Kelman (Pigeon English) en A.D. Miller (Snowdrops). De winnaar wordt op 18 oktober bekendgemaakt, krijgt 50.000 pond (57.000 euro) en kan erop rekenen dat de verkoop van zijn boeken fors stijgt. De prijs werd vorig jaar verrassend genoeg gewonnen door Howard Jacobson met The Finkler Question.