Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Asociaal rijgedrag kost 140 euro meer

De boetes voor snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom en asociaal gedrag in het verkeer gaan per 1 januari fors omhoog. Dat schrijven de ministers Ivo Opstelten (Justitie, VVD) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden kiezen op verzoek van de Tweede Kamer voor gerichte verhogingen voor zware verkeersovertredingen, waaronder ‘hufterigheid’. De boete voor dergelijke overtredingen stijgt met gemiddeld 140 euro.

Het gaat onder meer om autorijden terwijl het rijbewijs is ingenomen, geen voorrang geven bij een zebrapad en het negeren van een stopteken van politie of verkeersregelaars. Dit najaar wordt de complete lijst met overtredingen en bijbehorende boetes bekendgemaakt.

Ook te hard rijden in woonwijken wordt straks zwaarder beboet. Nu is bij snelheidsovertredingen in de bebouwde kom geen onderscheid tussen 30-kilometerwegen en andere wegen. Vanaf volgend jaar verandert dat. Overtredingen op 30-kilometerwegen worden dan extra beboet. Tien kilometer te hard kost een automobilist dan geen 54 euro meer, maar 93 euro.

Voor andere snelheidsovertredingen geldt dat automobilisten die meer dan tien kilometer te hard rijden, voortaan standaard een extra verhoging van 15 euro moeten betalen. Daarmee worden volgens de bewindslieden ook „bovengemiddelde” snelheidsovertredingen aangepakt.

Extra controles op de overtredingen komen er niet. „Het niet verlenen van voorrang bij een oversteekplaats voor voetgangers is lastig te controleren”, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. „Je gaat er niet de hele dag bij zitten.” Vorig jaar werden voor deze overtreding ruim vijfduizend bekeuringen uitgeschreven.

Maar het gaat vooral om het afschrikwekkende effect dat hogere boetes hebben, zegt de woordvoerder. „Als de boete laag is, hebben sommige automobilisten het er wel voor over. Maar je bedenkt je wel twee keer als de boete zo hoog wordt.”