Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Afghaanse gevangenen gemarteld’

Afghan soldiers patrol outside the Pul-i-Charkhi prison on the eastern outskirts of Kabul,
Afghan soldiers patrol outside the Pul-i-Charkhi prison on the eastern outskirts of Kabul, Afghaanse soldaten patrouilleren buiten een gevangenis in de buurt van Kabul. Foto Reuters / Ahmad Masood

De NAVO overweegt om voorlopig geen gedetineerden meer over te brengen naar Afghaanse gevangenissen. Uit een nog ongepubliceerd rapport van de Verenigde Naties zou blijken dat daar op grote schaal wordt gemarteld. Dat meldt de BBC.

Volgens het rapport zouden gevangenen worden geslagen en krijgen ze soms elektrische schokken toegediend. Het rapport maakt ook melding van geheime gevangenissen die door Afghaanse politiecommandanten en de geheime dienst zouden worden geleid.

In de onrustige provincie Kandahar is de NAVO al gestopt met de overdracht van gevangenen. Ook andere provincies, waaronder Kunduz en Uruzgan, zijn gewaarschuwd dat de NAVO-eenheden mogelijk stoppen met het overdragen van gevangenen vanwege zorgen over marteling.