Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Aanklacht terrorisme omstreden

Het Openbaar Ministerie heeft de Nigeriaanse mensenrechten- en milieuactivist Sunny Ofehe lichtvaardig voor de rechter gedaagd op beschuldiging van medeplichtigheid aan het beramen van een terreuraanslag in Nigeria, veertien maanden geleden.

Dat valt op te maken uit een reactie gisteren van de Rotterdamse rechtbank bij het begin van het proces tegen de 39-jarige Ofehe. Een klacht bij de raadkamer zou tot „mogelijk verstrekkende gevolgen hebben geleid”, zei rechtbankvoorzitter Van Essen. Maar hij zag geen reden af te zien van berechting, zoals de raadsman van Ofehe, Ed Manders, had gevraagd. Dat kan alleen als het recht op een eerlijk proces wordt geschonden. Volgens de rechtbank is dat „niet in het geding”.

Manders verweet het Openbaar Ministerie misbruik te maken van het strafrecht door de in Nederland wonende activist te beschuldigen van terrorisme. Hij sprak van „karaktermoord”. Volgens de advocaat heeft het OM geen poot om op te staan en is de aanklacht pas op het laatste moment toegevoegd aan een dubieuze beschuldiging van mensensmokkel. Officier van justitie Gert Veurink deed die verwijten af „complottheorie”.

In NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag uitten hoogleraar internationaal strafrecht Geert-JanKnoops en terrorismeonderzoeker Quirine Eijkman al hun bezorgdheid over de aanklacht.