Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Aanhoudende nervositeit op financiële markten

De nervositeit op de financiële markten was vanmorgen opnieuw groot. Het verschil tussen de rentes die sterke en zwakkere eurolanden betalen liep verder op, ondanks steunaankopen van de Europese Centrale Bank. Die probeert via de aankoop van staatsleningen van met name Italië en Spanje de rente van die landen in bedwang te houden. Na forse koersdalingen van banken gisteren, daalde de Zwitserse franc vanmorgen bijna 10 procent nadat de Zwitserse centrale bank bekend had gemaakt dat zij haar munt gaat koppelen aan de eurokoers.

Dat gebeurt allemaal aan de vooravond van een salomonsoordeel van de hoogste Duitse rechter over de legitimiteit van steun aan Griekenland. Het federale constitutionele hof in Karlsruhe doet morgen uitspraak over de vraag of de eerste noodhulp aan Griekenland, een pakket van 110 miljard euro, juridisch houdbaar is volgens de Duitse grondwet.

Daarnaast is de onenigheid tussen de eurolanden over een tweede steunronde aan Griekenland nog niet verdwenen. Vanmiddag zou minister De Jager (Financiën, CDA) in Berlijn overleggen met zijn Finse en Duitse collega over de Finse eis om onderpand te krijgen voor steun aan Griekenland. Die eis moet van tafel of moet voor iedereen gaan gelden, vinden Duitsland en Nederland.

Het twistpunt compliceert de tweede ronde van steun aan Griekenland, die toch al zeer precair is vanwege het onvermogen van de Griekse regering haar bezuinigingsdoelen te halen. Deze hulp vergt de unanieme instemming van de 17 eurolanden.

Eurocrisis: pagina 21-23