Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

27 jaar voor Servische generaal

De 67-jarige Perisic vanmorgen. Hij is de hoogste officier van het Joegoslavische leger dat door het Joegoslaviëtribunaal is berecht. Foto Reuters Momcilo Perisic (L), the former chief of staff of the Yugoslav army, waits in the court room of the Yugoslavia war crimes court in The Hague, to hear the verdict of the court Sept 6, 2011. Prosecutors accused Perisic of providing crucial aid to Bosnian Serb forces that allowed them to carry out atrocities including the 1995 massacre of 8,000 Muslim men at Srebrenica and the four-year siege and campaign of shelling and sniping targeting Sarajevo. REUTERS/Peter Dejong/Pool (NETHERLANDS - Tags: CRIME LAW CONFLICT)
De 67-jarige Perisic vanmorgen. Hij is de hoogste officier van het Joegoslavische leger dat door het Joegoslaviëtribunaal is berecht. Foto Reuters Momcilo Perisic (L), the former chief of staff of the Yugoslav army, waits in the court room of the Yugoslavia war crimes court in The Hague, to hear the verdict of the court Sept 6, 2011. Prosecutors accused Perisic of providing crucial aid to Bosnian Serb forces that allowed them to carry out atrocities including the 1995 massacre of 8,000 Muslim men at Srebrenica and the four-year siege and campaign of shelling and sniping targeting Sarajevo. REUTERS/Peter Dejong/Pool (NETHERLANDS - Tags: CRIME LAW CONFLICT) REUTERS

Het Joegoslaviëtribunaal heeft de vroegere Joegoslavische legerleider Momcilo Perisic veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 jaar. De rechters van het VN-hof vinden dat de 67-jarige Perisic zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De aanklagers hadden een levenslange gevangenisstraf geëist. Perisic is de hoogste officier van het Joegoslavische leger die door het tribunaal is berecht.

Momcilo Perisic meldde zich in maart 2005 vrijwillig bij het VN-hof. Hij verklaarde zich onschuldig. De aanklagers wilden in dit proces bewijzen dat de militaire en politieke leiders in Belgrado een actieve rol hebben gespeeld bij de acties van de Bosnisch-Servische troepen die onder leiding stonden van generaal Ratko Mladic. Volgens het vonnis werd Mladic tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) „betaald” en „aangestuurd” door de Joegoslavische legerleiding in Belgrado, waar Perisic deel van uitmaakte. Hij is daarom verantwoordelijk voor de misdaden die zijn begaan tijdens het 44 maanden durende beleg van Sarajevo en de genocide na de val van Srebrenica, waarbij 8.000 moslims zijn vermoord. Maar de rechters zijn er niet van overtuigd dat hij vooraf op de hoogte was van de volkerenmoord. Daarom kreeg hij ook niet de maximstraf van levenslang.

Perisic was tijdens de oorlog in Kroatië (1991-1995) commandant was van de artillerie-eenheden die de stad Zadar bombardeerden. In Kroatië werd hij daarvoor bij verstek veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Van 1993 tot 1998 was Perisic leider van de Joegoslavische strijdkrachten. Toen brak hij met toenmalig president Slobodan Milosevic naar aanleiding van diens Kosovo-beleid. Hij baarde in de zomer van 1999 opzien met een interview in het blad Nin. Onder de kop ‘Ik zal niet langer zwijgen’ eiste Perisic het vertrek van Milosevic „om nieuwe rampen te voorkomen”.