Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Zoons Gaddafi tot afgelopen weekend in Bani Walid’

Mutassim en Saif (r) Gaddafi. Foto AFP PHOTO / Dmitryu Kostyukov

Saif al-Islam en Mutassim Gaddafi zouden tot afgelopen weekend in de belegerde stad Bani Walid hebben gezeten. De twee zoons van de gevluchte leider Moammar Gaddafi zouden nu zijn vertrokken nadat hun poging de rebellen te ontwapenen mislukte.

Dit is althans wat de leider van de Libische Nationale Overgangsraad aan de BBC heeft verteld. Mustafa Abdel Jalil beweert dat Saif en Mutassim “een overgave van Bani Walid blokkeerden”. Hoewel de rebellen gisteren zeiden dat de noordelijk gelegen stad nu zou worden aangevallen, zegt Jalil dat hiermee wordt gewacht tot aankomende zaterdag.

Dan loopt de algehele deadline voor het regime van Gaddafi af. Deze werd vorige week met een week verlengd nadat Moammar weigerde afstand te doen van de macht. Mutassim is de zoon die in verband wordt gebracht met de Nederlandse Thalita van Zon. Saif zou bij de val van Tripoli hebben weten te ontkomen aan een gevangenschap bij de rebellen. Hij werd gezien als opvolger van zijn vader.