Zelfs beter dan FC Barcelona?

Vrijdag won Oranje met 11-0 van San Marino. Morgen is Finland de tegenstander. Het verwachtingspatroon rond het Nederlands elftal gaat met elke zege omhoog. „De teamspirit is enorm.”

Een nieuwe generatie Nederlandse internationals weet niet eens hoe het voelt om te verliezen in het shirt van Oranje. Van de huidige selectie die morgenavond in Helsinki tegen Finland speelt, verloren Hedwiges Maduro (18 interlands), Stijn Schaars (15), Erik Pieters (11), Michel Vorm (7), Kevin Strootman (5), Jeremain Lens (4), Jeffrey Bruma (2), Luuk de Jong (2) Tim Krul (2) en Georginio Wijnaldum (1) nog nooit. Klaas-Jan Huntelaar kwam 45 keer voor Nederland in actie en leed slechts één nederlaag. Dat was alweer drie jaar geleden in een vriendschappelijke interland thuis tegen Australië (1-2). Tijdens de verloren WK-finale kwam Huntelaar niet in actie.

Dirk Kuijt – met zeven nederlagen in 79 interlands één van de internationals met de meeste verloren wedstrijden – moet erom glimlachen als hij gisteren na de training van Oranje in de Arena wordt geconfronteerd met de statistieken. „Dat komt door de periode waar we nu in zitten. En dat is wel bijzonder”, stelt de 31-jarige aanvaller, die zijn laatste nederlaag leed in de WK-finale tegen Spanje op 11 juli 2010. „En dat was pas na de verlenging net als eerder op het EK van 2008 tegen Rusland. En wanneer we daarvoor met Nederland verloren? Daar vraag je me wat. Ik zou het echt niet meer weten. En dat zegt natuurlijk wel wat.”

Op 21 november 2007 leed het Nederlands elftal met Kuijt als invaller voor het laatst een nederlaag in het kwalificatietoernooi voor een Europees kampioenschap. Destijds verloor Oranje onder leiding van bondscoach Marco van Basten met 2-1 van Wit-Rusland in Minsk. Nederland was toen alles behalve de bijna ongenaakbare topploeg die het nu is. Het was nog de tijd waarin de huidige aanvoerder Mark van Bommel voor Nederland bedankte en Oranje in thuiswedstrijden werd uitgefloten door het eigen publiek.

Van Bommel (63 interlands waarvan zes nederlagen) keerde in de zomer van 2008 onder Bert van Marwijk terug in Oranje. Het Nederlands elftal speelde sindsdien veertig interlands waarvan er slechts twee verloren gingen. De controlerende middenvelder deed in dertien van de veertien interlands mee waarmee Nederland een recordaantal zeges behaalde in officiële wedstrijden. Spanje kan komende dinsdag tegen Liechtenstein op twaalf overwinning op rij komen.

„Het huidige Nederlands elftal is ijzersterk”, stelt Van Bommel in aanloop naar het EK-kwalificatieduel met Finland. „De kracht van de huidige bondscoach is dat hij altijd aan hetzelfde plan vasthoudt. Wij zijn zo sterk dat we in elke willekeurige clubcompetitie landskampioen zouden worden”, zegt Van Bommel die daarmee suggereert dat Oranje ook beter is dan Barcelona.

Wesley Sneijder (77 interlands en zeven nederlagen) heeft van nabij meegemaakt hoe de status van Oranje in de afgelopen jaren veranderde. „Dit Nederlands elftal kan echt iets bereiken. De teamspirit is enorm. Voor en tijdens het WK zijn we zeven weken bij elkaar geweest en er is niets vervelends gebeurd. De balans in het elftal moet altijd goed zijn. Hoe vaker we winnen, hoe sterker we worden”, zegt Sneijder. „Die kracht stralen we ook uit op onze tegenstanders. Dat voel je en dat hoor je terug in het veld. ‘Vandaag valt er weinig te halen’, zeggen de tegenstanders dan. Daar word je alleen maar nog sterker van.”

De wijze waarop het Nederlands elftal afgelopen vrijdag in de 710de interland afrekende met San Marino was volgens Kuijt tekenend. „Vooraf hadden we ons voorgenomen om met mooi spel en veel doelpunten het publiek te vermaken. We waren enorm gretig. Je zag langzaam maar zeker bij San Marino de moed in de schoenen zakken. We wisselden zo vaak van positie dat ze gewoon niet meer wisten hoe ze ons moesten verdedigen. Ze raakten zichtbaar geïrriteerd. Het was schitterend om met een 11-0 overwinning historie te schrijven.”

Het verwachtingspatroon gaat volgens Kuijt na iedere overwinning steeds verder omhoog. En daar schuilt volgens de aanvoerder van Liverpool ook het gevaar voor de nummer één van de FIFA-ranking. „De mensen zullen misschien verwachten dat we nu Finland even één, twee, drie opzij zullen zetten. Maar zo makkelijk zal dat echt niet zijn. Andere landen kijken naar onze statistieken. Finland zal erop gebrand zijn van ons te winnen. Als ze de kans krijgen zullen ze toeslaan. Daar moeten we voor waken. Het zou toch uniek zijn als we alle WK- en EK-kwalificatiewedstrijden winnen? Daar moeten we voor gaan.”