Zalm: Griekenland uit eurozone heeft geen zin

Volgens voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm is het geen oplossing om Griekenland uit de eurozone te zetten.

Dat zei de voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro gisteren in Buitenhof. Zalm reageerde daarmee op een uitspraak van VVD-coryfee Frits Bolkestein. Die zei zaterdag in Nieuwsuur dat de EU Griekenland moet blijven steunen, maar alleen op voorwaarde dat Griekenland uit de eurozone stapt. Zalm wees er in Buitenhof op dat Italië dan snel de volgende zal zijn. „En daarna Ierland, dan Portugal en uiteindelijk blijf je dan alleen met Nederland en Duitsland over.” Als de euro uit elkaar valt, ontstaat volgens Zalm een recessie waarbij die van de jaren dertig slechts een schijntje is. „Dan verbrokkelt heel Europa. Dat zou dramatische gevolgen hebben.” Hij wees erop dat driekwart van de Nederlandse export naar Europa gaat. „Nederland is afhankelijk van een goed functionerend Europa.” (Novum)