Yuri Kozyrev wint Visa d'Or News Award

RAS LANUF, LIBYA - MARCH 11: Rebels flee under fire from the Libyan army
RAS LANUF, LIBYA - MARCH 11: Rebels flee under fire from the Libyan army yuri kozyrev / NOOR for Time

Zaterdagavond werd in Perpignan op het festival Visa pour L’image bekendgemaakt dat Yuri Kozyrev, de Russische fotograaf die is aangesloten bij het fotoagentschap Noor, de Visa d’Or News Award heeft gewonnen. Hij kreeg de prijs, een bedrag van 8000 euro, voor het werk dat hij in het afgelopen jaar heeft gemaakt in de Arabische wereld.

Dat Kozyrev de prijs won is niet verbazingwekkend. Tussen al het werk dat te zien was op het fotofestival, was de expositie over de Arabische Lente in L’église de Dominicains een van de krachtigste fotoseries. Bovendien wist Kozyrev als enige westerse fotograaf alle opstanden in de verschillende Arabische landen, van Bahrein tot aan Jemen, vast te leggen.

Hij maakte krachtige, soms onwerkelijk harde beelden van Libische rebellen die, springend vanaf een tank, alle kanten opvluchten, maar ook van gewonde Egyptische demonstranten die even rust vinden tussen de puinhopen. „Ik ben veel gewend, maar Libie is wild”, zegt Kozyrev, die rechtstreeks vanuit Tripoli naar het festival in Perpignan is afgereisd.

Kozyrev is al jaren een gedreven fotograaf. Hij werkte, gedurende de val van Saddam Hoessein, voor Time Magazine in Bagdad en maakte reportages in vele conflictgebieden wereldwijd. Collega’s van de Russische fotograaf grappen dat hij een oorlogsgebied alweer verlaat als de andere fotografen net aankomen.

De verschillen tussen de Arabische landen en de wijze waarop daarin de opstanden ontstaan en zich ontwikkelen zijn groot, meent Kozyrev. „Je ziet wel dat in alle landen de revoluties worden ingezet door jonge mensen, ze hebben allemaal hetzelfde doel en dezelfde gedrevenheid. Maar in landen als Jemen of Libië is er alleen maar strijd, ik hoop dat ze in Egypte wel in staat zijn om met elkaar om de tafel te gaan zitten.”

Hij is van plan om volgende week alweer terug naar Libië te vliegen en daarna naar Syrië. Ook heeft hij net een iPhone aangeschaft. „Ik heb begrepen dat je met een camera niet binnenkomt in Syrië. Maar ik hoor dat de camera op de iPhone zo slecht nog niet is.”

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad