Woestijnstad Libië weigert overgave

Rebel fighter Ani Saklen, 25, mobile phone's vendor, center, chats with a colleague at a checkpoint between Tarhouna and Bani Walid, Libya, Monday, Sept. 5, 2011. Negotiations over the surrender of one of Moammar Gadhafi's remaining strongholds have collapsed, and Libyan rebels were waiting for orders to launch their final attack on the besieged town of Bani Walid, a spokesman said. (AP Photo/Alexandre Meneghini)
Rebel fighter Ani Saklen, 25, mobile phone's vendor, center, chats with a colleague at a checkpoint between Tarhouna and Bani Walid, Libya, Monday, Sept. 5, 2011. Negotiations over the surrender of one of Moammar Gadhafi's remaining strongholds have collapsed, and Libyan rebels were waiting for orders to launch their final attack on the besieged town of Bani Walid, a spokesman said. (AP Photo/Alexandre Meneghini) AP

Onderhandelingen met aanhangers van de Libische ex-leider Moammar Gaddafi over de overgave van de woestijnstad Bani Walid zijn mislukt. De voormalige rebellen trokken vanmorgen troepen samen voor de aanval. Bani Walid is samen met Gaddafi’s geboorteplaats Sirte een van de laatste bolwerken van het voormalige regime.

Binnen de Nationale overgangsraad wordt gespeculeerd dat verwanten van Gaddafi, en mogelijk de ex-leider zelf, zich in Bani Walid bevinden. De hoofdonderhandelaar die sprak met de aanhang van Gaddafi in de stad zei dat Gaddafi en veel verwanten naar Bani Walid zijn gegaan nmaar dat sommigen zijn ontsnapt. De zoons Saadi en Muatassim zouden volgens onbevestigde berichten nog in de stad zijn.

Na berichten in de Canadese krant Globe and Mail dat China Gaddafi nog in juli grote hoeveelheden wapens heeft aangeboden, heeft Peking vandaag bevestigd dat vertegenwoordigers van Gaddafi’s regime inderdaad naar Peking zijn gereisd om wapens te kopen. Maar volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken werden er geen contracten getekend en zijn geen wapens geleverd.

The Globe and Mail meldde zaterdag over gedetailleerde documenten te beschikken waaruit blijkt dat door de staat gecontroleerde Chinese wapenfabrikanten eind juli bereid waren voor 200 miljoen dollar wapens en munitie te leveren. De stukken melden niet of wapens zijn geleverd.

Maar alleen al het feit dat in Peking is gesproken met vertegenwoordigers van Gaddafi vormt een nieuwe schadepost voor de Chinese betrekkingen met het nieuwe bewind in Libië. China heeft zich in maart in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van stemming onthouden bij de resolutie die de internationale gemeenschap machtigde geweld te gebruiken tegen het regime van Gaddafi om burgers te beschermen. China wordt er ook van beschuldigd de vrijgave van bevroren Libische fondsen op te houden, naar verluidt om Chinese investeringen in Libië veilig te stellen.

Uit stukken die zijn gevonden in Tripoli blijkt dat de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten nauw samenwerkten met het regime van Gaddafi. Het was bekend dat westerse leiders goede banden met Gaddafi onderhielden. Volgens de onder meer in Britse kranten gepubliceerde documenten verschaften de inlichtingendiensten gedetailleerde informatie over dissidenten en hielpen zij onder andere met de arrestatie en uitlevering van Abdel Hakim Belhaj, nu een militaire commandant in Tripoli. (Reuters, AP, AFP)

Hulp westerse inlichtingendiensten: pagina 9