Willemsen behaalt negende titel bij WK zijspancross

Zijspancrosser Daniël Willemsen heeft voor de negende keer in zijn loopbaan de wereldtitel veroverd. Samen met zijn Belgische bakkenist Sven Verbrugge verzekerde Willemsen zich tijdens de Grote Prijs van Denemarken van het kampioenschap.

Het Nederlands-Belgische koppel is na de dertiende plaats van gisteren op het circuit van Slagelse in de strijd om het wereldkampioenschap onbereikbaar geworden voor de concurrentie. De naaste rivalen, de Letten Janis en Lauris Daiders, staan op een achterstand van 53 punten. Voor bakkenist Verbrugge betekende het zijn derde wereldtitel.

De zege in de GP van Denemarken ging naar de Nederlanders Etienne Bax en Ben van den Bogaart. Zij stegen naar de zevende plaats in het klassement. Het seizoen eindigt volgende week met de GP in Duitsland.

Daniël Willemsen, afkomstig uit Lochem, is een fenomeen in de wereld van de motorcrossers. De 36-jarige crosser debuteerde in 1994 in het wereldkampioenschap met een 23ste plaats. Vijf jaar later, in 1999, haalde hij samen met zijn broer Marcel als bakkenist zijn eerste wereldtitel. Tussen 2003 en 2008 was Daniël Willemsen zes keer op rij wereldkampioen. Zijn laatste titel dateerde van vorig jaar, samen met de Belgische bakkenist Dagwin Sabbe.

De Nederlandse motorcrosser Jeffrey Herlings slaagde er niet in de wereldtitel te veroveren in de MX2-klasse. Hij moet die titel laten aan zijn Duitse ploeggenoot bij KTM, Ken Roczen.

Roczen eindigde gisteren bij de Grote Prijs van Europa in het Duitse Gaildorf als tweede achter de Brit Tommy Searle – en dat was genoeg voor de wereldtitel. Herlings werd derde. De slotrace wordt volgende week in Italië verreden.

De Italiaanse crosser Antonio Cairoli werd gisteren wereldkampioen in de MX1-klasse.