Waarom zijn er nu opeens zoveel doden in Zuid-Soedan?

In het zuiden van Soedan zijn in de afgelopen maand meer dan duizend doden gevallen door strijd om vee tussen verschillende stammen. Eind augustus trokken de Verenigde Naties aan de bel, nadat in de staat Jonglei gevechten waren uitgebroken. Bij een reeks veediefstallen stierven 640 mensen. Volgens de lokale autoriteiten werden acht dorpen verwoest, ruim tweehonderd kinderen ontvoerd en ongeveer 30.000 stuks vee gestolen. De stam Murle wordt verantwoordelijk gehouden voor het laatste geweld. Die stam zou dorpen van een andere stam, Lou Nuer, hebben aangevallen. Volgens de autoriteiten zijn er vaker ruzies tussen deze stammen. Meestal gaat het om grootschalige veediefstallen. Jonge mannen stelen het vee, om te gebruiken als bruidsschat.