Waarom loopt het verzamelen van het vee zo uit de hand?

Door de burgeroorlog in Soedan van 1983 tot 2005 is de waarde van vee in Zuid-Soedan gestegen. Nu een betrekkelijke rust is weergekeerd, zeker met de onafhankelijkheid sinds afgelopen juli, willen veel mannen trouwen. Daarvoor hebben ze vee nodig. Vee dat ze niet hebben – door de jarenlange oorlog is het evenwicht verstoord – en daarom stelen.

Die diefstallen lopen snel uit de hand, onder meer door de enorme hoeveelheid wapens in het land sinds de burgeroorlog. Volgens een VN-medewerker gebruikten de jonge mannen bij de gevechten in Jonglei kalasjnikovs, granaten en zelfs luchtafweergeschut.

De bruidsschat wordt als belangrijk motief genoemd om vee te stelen, maar er speelt meer. De aanval door de Murle-stam was een vergelding voor een eerdere aanval van Lou Nuer op Murle-dorpen in juni, waarbij meer dan 360 mensen om het leven kwamen en vrouwen en vee werden geroofd. De bloedwraak tussen verschillende stammen is niet ongebruikelijk in het gebied. Het geweld rondom de veediefstallen lijkt sinds de onafhankelijk van Zuid-Soedan bovendien meer politiek te worden. De Murle-stam is slecht vertegenwoordigd in de nieuwe politiek. Met die ongelijke positie is de kans groot dat de veediefstallen verder uit de hand zullen lopen.