Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verver klaagt integriteitsonderzoekers aan

Oud-burgemeester Verver van Schiedam twee onderzoekers van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten aan. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

Voormalig burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) klaagt twee onderzoekers van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) aan. Zij zouden verkeerde informatie aan de media hebben verstrekt. Dat meldt Ververs advocaat Rens Halfens maandag aan persbureau Novum.

In het klaagschrift staat onder meer dat een van de onderzoekers op de avond voor het kort geding, waarin Verver om inzage van het BING-rapport verzocht, meldde dat Verver al negentig procent van het rapport had gelezen. Alleen de conclusies zou ze nog niet gezien hebben.

Volgens Halfens klopt dat echter niet. Later bleek dat er zo’n veertig wijzigingen in het rapport waren aangebracht en dat er een heel hoofdstuk zou zijn bijgekomen. Het klaagschrift is maandag bij de accountantskamer ingediend, aldus de raadsman.

Vorige week deed BING aangifte van laster tegen Verver. Volgens het onderzoeksbureau verkondigt Verver continu onwaarheden in de media en bezoedelt ze daarmee de integriteit van de onderzoekers.

BING publiceerde eind augustus de resultaten van een integriteitsonderzoek naar het functioneren van Verver. In het rapport (pdf) stond onder meer dat de in juni opgestapte Verver zich als burgemeester van Schiedam schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Verver verwierp die conclusies en liet weten dat volgens haar het onderzoek van BING niet deugde.