Tussen de toppers en toch niet tevreden

De Spanjaard Cobo won gisteren op de gevreesde Angliru en leidt in de Vuelta.

Twee jonge Nederlanders strijden om een topklassering.

Rabobank team rider Bauke Mollema of Netherlands cycles during the 15th stage of the Tour of Spain "La Vuelta" cycling race between Aviles and Alto de L'Angliru September 4, 2011. REUTERS/Felix Ordonez (SPAIN - Tags: SPORT CYCLING)
Rabobank team rider Bauke Mollema of Netherlands cycles during the 15th stage of the Tour of Spain "La Vuelta" cycling race between Aviles and Alto de L'Angliru September 4, 2011. REUTERS/Felix Ordonez (SPAIN - Tags: SPORT CYCLING) REUTERS

Bauke Mollema en Wout Poels waren er gisteren bij, even over de helft van de slotklim van de gevreesde Angliru. Alle toprenners van deze Ronde van Spanje vooraan, dit was het moment van buigen of barsten. Twintig procent stijging, mist, uitlaatgassen. Tussen gillende toeschouwers, ratelende helikopters en omvallende tv-motoren.

Daar demarreert de Spanjaard Juan José Cobo, op weg naar de ritzege en rode leiderstrui. En de Vueltadebutanten uit Groningen en Limburg? Mollema (24) lost maar blijft vechten, komt op 1.35 minuut als negende op de top en zakt van drie naar vier in het klassement. Poels (23) houdt stand in een groepje van vier met rodetruidrager Bradley Wiggins, komt 48 seconden achter Cobo knap als tweede boven en stijgt in de algemene rangschikking met stip van de zeventiende naar de tiende plaats.

Prachtige prestatie van Poels, zaterdag was hij ook al vierde in een bergrit. Nog mooier was zijn afwerende gebaar met de linkerhand toen hij de finishlijn passeerde. Tweede, niet tevreden. Zijn ambitie voor de ritzege bleek overduidelijk toen zijn ploeg Vacansoleil vol gas gaf in de aanloop naar de slotklim. Op de Cordal, de één na laatste berg, dicteerde nationaal kampioen Pim Ligthart kilometers lang het tempo. Poels had het zo graag willen afmaken op de 1.570 meter hoge Angliru, een legendarische klim als Alpe d’Huez in de Tour of de Zoncolan in de Giro. Zoals de jonge kopman ook baalt van de minuten die hij in de eerste week verspeelde door onoplettendheid.

Mollema, eerder deze Vuelta al een dag leider in het klassement, sprak aan de vooravond van de cruciale vijftiende etappe openlijk over een aanval op de rode trui van Wiggins. Een derde Nederlandse Vueltawinnaar, na Jan Janssen in 1967 en Joop Zoetemelk in 1979? „Het ligt niet in mijn aard om af te wachten”, zei Mollema na de rit van zaterdag. Achter de Estse ritwinnaar Rein Taaramäe had de Rabokopman als een van de weinigen het wiel van Wiggins kunnen houden, waardoor hij steeg van de zesde naar de derde plaats. „Ik sta niet ver van het rood. Wiggins is ook sterk. Maar als ik me goed voel, zal ik op de Angliru proberen aan te vallen.”

Maar ‘het beest van Asturië’, zoals de bijnaam van de berg luidt, bleek net te zwaar voor de met een grote versnelling klimmende Mollema. In de eerste kilometers had hij al moeite om zich voorin te handhaven. Op de steilste stroken – tot 23,5 procent – verloor hij de eersten uit het zicht. „Jammer dat ik een plek verlies in het klassement”, zei hij na afloop op Rabosport.nl. Van een al te grote teleurstelling wilde Mollema desondanks niet spreken. Maar ploegleider Erik Dekker draaide nergens omheen. „Natuurlijk hoop je op meer en droom je van meer.”

Twee jonge Nederlandse klimmers tussen de allerbesten in de Vuelta, in een weekeinde met twee zware bergritten en wielersport van het hoogste niveau. En dan nog ontevreden ook? Misschien omdat in deze onvoorspelbare Spaanse ronde alles mogelijk lijkt, zelfs de eindzege. Nibali, vorig jaar winnaar, haakte zaterdag plotseling af. Wiggins moest gisteren Cobo laten gaan en gaf in de laatste kilometers zelfs zijn verrassend sterke meesterknecht Chris Froome zijn zegen om voor eigen kans te rijden.

De Spanjaarden leken na jaren van dominantie kansloos in hun eigen ronde, nadat Igor Anton en Joaquin Rodriguez eerder deze Vuelta afhaakten voor de eindzege. Tot Cobo (30) twee keer hard uithaalde in de bergen. Drie maanden geleden wilde de klimmer van de Geoxploeg nog stoppen. Sinds zijn ritzege in de Tour van 2008 en in de Vuelta een jaar later was het stil rond de renner uit de ploeg van de omstreden manager Mauro Gianetti. Gisteren schitterde hij op de Angliru, al was zijn klimtijd (handgeklokt iets meer dan 44 minuten) fors langzamer dan eerdere winnaars als Roberto Heras (in 2002 in 40.59) en Alberto Contador (in 2008 in 41.40).

Wint Cobo, gesteund door het sterke Geox, de Vuelta? Zijn voorsprong in het klassement op Froome (20 tellen) en Wiggins (46 tellen) is gering, met elke dag twintig bonificatieseconden en nog volop klimmetjes in het Baskenland. En wellicht kunnen Mollema of Poels hun onvrede nog omzetten in een verrassingsaanval.