Turkije wil Israël voor gerechtshof VN dagen

Turkije heeft zaterdag aangekondigd dat het Israël voor het Internationaal Gerechtshof wil dagen om de zeeblokkade voor Gaza op te heffen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu op de Turkse staatstelevisie. De spanningen tussen Turkije en Israël lopen hoog op sinds het rapport van de Verenigde Naties uitlekte over de ruwe wijze waarop Israël vorig jaar een vloot uit Turkije verhinderde hulpgoederen naar de Gazastrook te brengen. Vrijdag zette Turkije de Israëlische ambassadeur uit en verbrak alle militaire banden met het land. Het rapport noemt het Israëlische optreden weliswaar „excessief en onredelijk”, maar erkent dat de zeeblokkade van de Gazastrook als een „legitieme veiligheidsmaatregel”. Volgens Davutoglu is het rapport van de onderzoekscommissie niet bindend, maar een uitspraak van het Strafhof wel. (AP)