Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Staking Italiaanse voetballers voorbij, Serie A vrijdag van start

Van Bommel, Sneijder en Seedorf in actie tijdens de Italiaanse Super Cup tussen AC Milan en Inter begin augustus. Foto AP / Andy Wong

De staking in de Serie A is vandaag tot een einde gekomen. De spelersvakbond en vertegenwoordigers van de competitie hebben een akkoord bereikt over een tijdelijke cao die geldt tot het einde van het komende seizoen.

De voetballers in de hoogste Italiaanse divisie weigerden ruim een week geleden in actie te komen tijdens het openingsweekeinde van de Serie A. Ze zijn het oneens met een voorstel waardoor clubs overbodig geworden spelers tot een transfer kunnen dwingen. Ook zouden deze spelers niet langer met het eerste team mee mogen trainen als de club dat niet meer op prijs zou stellen.

Het was echter de wens van beide partijen om voor de tweede speelronde tot een akkoord komen. Alle documenten zijn klaar om ondertekend te worden, zei de president van de spelersvakbond Damiano Tommasi. “Experts zijn bezig met het uitwerken van de laatste details.”

De opener van de Serie A is direct een aantrekkelijk affiche: landskampioen AC Milan, met onder meer Clarence Seedorf en Mark van Bommel, opent vrijdag de competitie tegen Lazio Roma, de nummer vijf van afgelopen seizoen. Oranje-doelman Maarten Stekelenburg begint met AS Roma thuis tegen Cagliari. De onttroonde kampioen Inter komt met Wesley Sneijder in actie uit bij Palermo en Eljero Elia’s Juventus start thuis tegen Parma.

Het Italiaanse seizoen werd 6 augustus geopend met de strijd om de Super Cup tussen Milan en Inter (2-1):
http://youtu.be/pphDLo5QVyQ