Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Slagveld op Europese beurzen - AEX bijna 4,5 procent omlaag

Een beurshandelaar in Frankfurt zat vanmiddag letterlijk met de handen in het haar. Foto AP / Michael Probst

De Europese beurzen zijn vanmiddag, nadat ze vanochtend al met forse verliezen de handelsdag waren begonnen, diep in het rood geschoten. De AEX stond rond vier uur bijna 4,5 procent in de min, terwijl de verliezen elders in Europa nog groter waren.

De AEX begon vanochtend slecht aan de eerste beursdag van de nieuwe week en noteerde een verlies van tussen de 4 en 6 punten. Na de lagere opening van Wall Street zakte de Amsterdamse beurs verder en rond vier uur stond de AEX meer dan 12 punten lager, een verlies van bijna 4,5 procent.

Op de andere grote Europese beurzen was het beeld niet veel beter. De Duitse beurs in Frankfurt stond even na vier uur bijna 5,5 procent lager: een verlies van circa 300 punten. De beurzen in Parijs en Milaan stonden op hetzelfde moment allebei bijna 5 procent lager. De FTSE100 in Londen wist het verlies met ongeveer 3,4 procent nog enigszins beperkt te houden.

De koersval op de Europese beurzen was geen reactie op de opening van Wall Street, want de Amerikaanse beurzen zijn vandaag gesloten in verband met Labor Day.