‘Gevechten tussen soldaten Syrische leger in delen Damascus’

Syrische soldaten vervoeren een meisje dat met de Syrische vlag zwaait tijdens een door de overheid georganiseerde tour in de oostelijke stad Deir al-Zor. De foto is van halverwege augustus. Foto AP / Bassem Tellawi

Op het militaire vliegveld van Damascus was vanochtend geweervuur te horen. Een aantal leden van het Syrische leger zou zich hebben gekeerd tegen het regime van president Bashar al-Assad, meldt Al Jazeera.

Gevechten tussen naar de oppositie overgelopen soldaten en militairen loyaal aan Assad zijn volgens de Arabische zender gaande op een militair vliegveld en in de wijk Mezzah. Activisten zeggen “luid geweervuur” te hebben gehoord. Meer details over de gevechten tussen de Syrische soldaten waren rond half elf vanochtend nog niet bekend.


Grotere kaart weergeven

Het neerslaan van anti-regeringsprotesten in Syrië ging ook vanochtend en gisteren weer door. Persbureau AFP meldde op gezag van activisten dat er vanochtend twee doden vielen in de stad Homs en dat het Syrische leger ook in Hama weer een offensief is begonnen. Gisteren kwamen zeker acht burgers om het leven bij ingrijpen van het leger in Hama en de aangrenzende provincie Idlib.

Het hoofd van de Arabische Liga, Nabil El-Araby, maakte gisteren bekend deze week een bezoek te willen brengen aan Damascus. Hij is naar eigen zeggen welkom om de Syrische autoriteiten “wanneer dan ook” te bezoeken. El-Araby wordt door de Liga gestuurd om druk te zetten achter politieke en economische hervormingen “voordat het het laat is”.