Rwanda berecht Hutu-politica

Vanmorgen stond Victoire Ingabire voor de rechter in Rwanda. De politica uit Zevenhuizen zegt dat het terreurproces tegen haar politiek is, en zij onschuldig.

(FILES) Rwandan United Democratic Forces (FDU-Inkingi) Chairperson Victoire Ingabire Umuhoza poses at her home, on April 07, 2010 in Kigali in Rwanda. Rwandan opposition leader Victoire Ingabire was arrested on April 21, 2010 for "collaborating with a terrorist organisation" and other genocide-related accusations, an official said. AFP PHOTO BERTRAND GUAY
(FILES) Rwandan United Democratic Forces (FDU-Inkingi) Chairperson Victoire Ingabire Umuhoza poses at her home, on April 07, 2010 in Kigali in Rwanda. Rwandan opposition leader Victoire Ingabire was arrested on April 21, 2010 for "collaborating with a terrorist organisation" and other genocide-related accusations, an official said. AFP PHOTO BERTRAND GUAY AFP

Meer dan zestien jaar had Victoire Ingabire (43) gewacht voordat ze terugkeerde naar haar vaderland Rwanda. Maar wat een zegetocht had moeten worden, met als apotheose winst bij de presidentsverkiezingen in 2010, eindigde in ‘1930’, de overbevolkte gevangenis in de hoofdstad Kigali.

Vandaag begon het proces tegen de Rwandese politica. Ze wordt verdacht van het oprichten van een terroristische organisatie en steun aan Hutu-extremisten.

Het openbaar ministerie vroeg eiste vanmorgen meteen om verdaging, in afwachting van „nieuwe elementen”. Ingabires advocaten, die twee keer eerder uitstel vroegen, zijn daar nu tegen. Toen deze krant ter perse ging, was het besluit van de rechter nog niet bekend.

Na de genocide in Rwanda in 1994, die aan 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s het leven kostte, vluchtte Ingabire, zelf een Hutu, naar Nederland. In het Zuid-Hollandse Zevenhuizen bouwde zij een leven op met haar man Lin Muyizere en hun drie kinderen. Ze studeerde economie en management en ging werken bij een accountantskantoor. Vanaf 1997 werd ze politiek actief. Ze sloot ze zich aan bij een van de vele oppositiepartijen in ballingschap.

In 2006 was Ingabire betrokken bij de oprichting van de oppositiepartij FDU. Als leider van die partij keerde ze begin 2010 terug naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen in augustus.

Maar haar partij werd niet geregistreerd voor de verkiezingen. Over Hutu’s en Tutsi’s mag sinds de genocide niet gesproken worden, maar daar trok Ingabire zich niets van aan. Ze zei dat de door Tutsi’s gedomineerde regeringspartij, de voormalige rebellenbeweging RPF, schuldig is aan moord op grote schaal. En riep op om Hutu-slachtoffers een plek te geven in de Rwandese geschiedenis. Deze opmerkingen kwamen haar op huisarrest te staan.

Sinds oktober zit Ingabire vast. Bij onderzoek naar een opgepakte commandant van een Hutu-militie in Congo zouden belastende feiten over Ingabire zijn gebleken. Volgens de Rwandese politie is die Hutu-militie de „militaire vleugel” van Ingabires partij, FDU.

Op verzoek van Rwanda deed de Nederlandse politie in december 2010 huiszoeking in het huis van Ingabire in Zevenhuizen. Het OM heeft Rwanda inzage gegeven in de documenten die hierbij in beslag werden genomen. Het Nederlandse ministerie van Justitie steunt de Rwandese rechterlijke macht al lang.

Ingabire zegt dat ze terechtstaat in een politiek proces en dat de aanklacht is verzonnen. Ook mensenrechtenorganisaties vrezen dat Ingabire geen eerlijk proces krijgt. President Kagame vindt dat Ingabire in de gevangenis hoort.