Proces tegen voormalig Franse president Chirac van start

Chirac een aantal weken geleden tijdens zijn vakantie in Saint-Tropez. Foto AFP / Sebastien Nogier

In de rechtbank in Parijs begint vandaag het proces tegen oud-president Jacques Chirac. Zelf is de voormalige staatsman daarbij wegens gezondheidsredenen niet aanwezig. Chirac wordt beschuldigd van belangenverstrengeling, misbruik van vertrouwen en verduistering van overheidsgeld.

De advocaten van Chirac lieten zaterdag weten dat de ex-president vanmiddag niet in de Parijse rechtbank zal verschijnen om het proces tegen hem bij te wonen. Volgens zijn advocaten laat de gezondheidstoestand van Chirac het bijwonen van het proces niet toe. Hij zou te veel te lijden hebben van neurologische aandoeningen. De voorzitter van de rechtbank, Dominique Pauthe, beslist begin van de middag of Chirac het proces inderdaad niet hoeft bij te wonen of dat hij medisch gekeurd moet worden.

De zaak stamt uit de tijd dat Chirac burgemeester was van Parijs, tussen 1977 en 1995. Veel leden uit de entourage van Chirac werden betaald voor banen die niet bestonden. Het fictieve banen-dossier is het enige van de dertien Chirac-affaires dat de juridische eindstreep heeft gehaald. Het telde aanvankelijk 500 nepbanen. Daarvan bleven er na jaren van procederen en enkele veroordelingen van adjudanten van Chirac 28 over.

Chirac is de eerste (voormalige) Franse president ooit die terechtstaat. Hij hoeft zich nu pas voor de rechter te verantwoorden voor de verdenking van vriendjespolitiek omdat hij in zijn tijd als president immuun was voor strafvervolging. In theorie kan Chirac veroordeeld worden tot tien jaar celstraf en een boete van 150.000 euro. De verwachting is echter dat de openbaar aanklager om ontslag van rechtsvervolging zal vragen.