Prettige en brave pop

cd pop

Lenny Kravitz: Black And White America ***

Het maken van een cd is voor Lenny Kravitz een invuloefening geworden. Ze zijn er weer allemaal op zijn negende album Black And White America: de naar Curtis Mayfield lonkende soulsong, de harde funktracks, de ‘Let Love Rule’-achtige ballad en de mild psychedelische popsongs.

In eerste instantie had het album Funk moeten heten en die vlieger gaat op voor de rauwe jarenzeventigfunk van ‘Come on get it’ en ‘Life ain’t never better than it is now’. Maar van de brave popsongs ‘Sunflower’ en ‘Push’ valt moeilijk vol te houden dat ze de traditie van James Brown hooghouden, zoals het op een beproefde gitaarriff van Keith Richards geënte ‘Stand’ weinig raakvlakken heeft met het gelijknamige nummer van Sly & The Family Stone.

Als gewoonlijk spreidt Kravitz zijn liefde voor vertrouwd klinkende retrosoul over alle genres die hem dierbaar zijn, van het onbeholpen engagement in de titelsong tot de ‘Imagine’-achtige pianoballade ‘Dream’. Bij elkaar levert dat meer dan een uur prettige popmuziek op, als een mp3-speler die op shuffle staat.

JAN VOLLAARD