President Haïti veroordeelt seksueel misbruik VN

Haitian President Michel Martelly speaks to the media as he arrives at a press conference to join Former US President Bill Clinton, to announce a 30 million USD donation from the Foundation for the Reconstruction of Haiti on August 17, 2011 in Port-au-Prince. Haiti continues reconstruction efforts following the January 12, 2010, earthquake. AFP PHOTO/Thony BELIZAIRE
Haitian President Michel Martelly speaks to the media as he arrives at a press conference to join Former US President Bill Clinton, to announce a 30 million USD donation from the Foundation for the Reconstruction of Haiti on August 17, 2011 in Port-au-Prince. Haiti continues reconstruction efforts following the January 12, 2010, earthquake. AFP PHOTO/Thony BELIZAIRE Michel Martelly veroordeelt beschuldigingen van seksueel misbruik door de VN. Foto AFP / Thony Belizaire

De Haïtiaanse president Michel Martelly veroordeelt de acties van de Verenigde Naties inzake de beschuldigingen dat verschillende VN-troepen een 18-jarige man seksueel zouden hebben misbruikt.

Martelly roept de betrokken autoriteiten op om in gesprek te treden met VN-officieren om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen.

De VN onderzoekt momenteel de beschuldigingen dat vijf Uruguayaanse vredesmachtmilitairen een 18-jarige jongen seksueel zouden hebben misbruikt in Haïti. De handelingen zouden zijn opgenomen met een camera op een mobiele telefoon. De militairen moeten in hun barakken blijven in afwachting van de uitkomst van het onderzoek.

VN-woordvoerder Eliane Nabaa tegenover de BBC:

“De VN heeft een zero tolerance-beleid ten aanzien van wangedrag, seksuele uitbuiting of misbruik. We hebben deze beschuldigingen zeer serieus genomen, en als zij worden bewezen zullen de daders worden berecht.”

De video kwam vorige week naar buiten en toont verschillende mannen in uniform, lachend, terwijl zij een jonge man vastmaken op een matras op een VN-basis in het zuiden van Haïti.

Door het schandaal voelde Uruguay zich gedwongen haar chef van de marine in Haïti te ontslaan. Uruguay levert 1200 militairen voor de VN-missie in Haïti. Het mandaat voor deze missie werd verlengd na de vernietigende aardbeving op het eiland in januari 2010.