Politiefunctionarissen verhoord op derde procesdag Mubarak

Mubarak arriveerde vanochtend per helikopter bij de rechtbank in Kairo. Foto AP / Amr Nabil

In de Egyptische hoofdstad Kairo is vanochtend het proces tegen ex-president Hosni Mubarak hervat. Op de derde procesdag van vandaag worden voor het eerst getuigen gehoord, waaronder hoge functionarissen van de politie.

Mubarak zelf is opnieuw in de rechtszaal aanwezig. Hij arriveerde rond elf uur per helikopter bij de rechtbank en werd daarna volgens ooggetuigen in een rolstoel de kooi binnengereden waarin de beklaagden het proces moeten volgen. Mubarak zit in een rolstoel omdat hij al sinds april in het ziekenhuis ligt wegens zijn verslechterde gezondheid.

Net als op de tweede procesdag zijn tv-camera’s vandaag niet toegestaan in de rechtszaal. Veel Egyptenaren zijn daar woedend over omdat zij op deze manier het proces niet goed zeggen te kunnen volgen. Honderden familieleden van slachtoffers van het regime-Mubarak demonstreerden daarom vanochtend bij de rechtbank, die ze probeerden binnen te dringen. Leden van de oproerpolitie kwamen kortstondig in aanvaring met demonstranten, die de agenten met stenen bekogelden.

Met de getuigenverhoren van de agenten is de dag van vandaag “het begin van het echte proces”, zei advocaat Khaled Abu Bakr vanochtend tegen persbureau AP. Op de eerste twee zittingsdagen, die op 3 en 15 augustus plaatsvonden, werden vooral procedurele zaken afgehandeld.