Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Paniek na aardbeving Sumatra

Na een aardbeving van 6,6 op de schaal van Richter is er op het westelijke Indonesische eiland Sumatra paniek uitgebroken. Mensen vluchtten uit hun huizen en hotels de straat op en een ziekenhuis in Medan werd ijlings ontruimd.

In Subulussalam kwam een 12-jarige jongen om het leven, zei de burgemeester van die plaats tegen een Indonesisch televisiestation. Hij had verder geen bijzonderheden over schade of slachtoffers.

Inwoners van Singkil, dichter bij het epicentrum, verklaarden dat enkele elektriciteitsmasten waren omgevallen. “Mijn vrouw gilde, mijn kinderen huilden”, zei de 37-jarige Burhan Mardiansyah. “Wij zagen dat onze muren begonnen te barsten en alles in huis kwam naar beneden.”

Marni Aulia, een 32-jarige verkoopster in Singkil, zei dat twee uur na de beving nog niemand naar binnen in hun huizen durfde. “Wij zijn bang voor de nabevingen.”

De beving had volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS een kracht van 6,6. Zij deed zich voor op een diepte van 110 kilometer, honderd kilometer ten zuidwesten van Medan. Dat was te diep en te ver van de kust om een tsunami te kunnen veroorzaken.

Op 26 december 2004 veroorzaakte een zware aardbeving voor de kust van Sumatra een grote vloedgolf in de Indische Oceaan. Ongeveer 230 duizend mensen kwamen om het leven, van wie de helft in de westelijke Indonesische provincie Atjeh.


Grotere kaart weergeven