Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Pakistan arresteert belangrijke leider Al-Qaeda in grensgebied

Een man schrijft Koranverzen in de Pakistaanse stad Quetta, waar drie prominente figuren van Al-Qaeda werden gearresteerd. Foto Reuters / Naseer Ahmed

De Pakistaanse inlichtingendienst heeft een belangrijke leider van Al-Qaeda gearresteerd in de west-Pakistaanse stad Quetta. Bij de operatie, die in samenwerking met de VS werd uitgevoerd, werden nog twee andere strijders van Al-Qaeda opgepakt.

Uit een verklaring van het Pakistaanse leger wordt niet duidelijk wanneer de arrestaties hebben plaatsgevonden. De hoogste gearresteerde figuur van Al-Qaeda is Younis al-Mauritani, die in het verleden door Osama bin Laden zou zijn gevraagd om wereldwijd westerse economische doelen te treffen. Zijn arrestatie, en die van twee van zijn handlangers, vond plaats in de stad Quetta, traditioneel een bolwerk van moslimextremisten.

In de verklaring van het leger wordt de samenwerking met de VS uitvoerig geprezen, wat volgens persbureau AP een teken kan zijn dat de relatie tussen Amerika en Pakistan weer aan de betere hand is. De verhoudingen tussen beide landen bereikten de afgelopen maanden een dieptepunt, omdat de VS de Pakistanen niet op de hoogte stelden van de geplande aanval op Bin Laden op Pakistaans grondgebied. De VS waren op hun beurt onaangenaam verrast dat Bin Laden jaren ongestoord in Pakistan had kunnen verblijven.


Grotere kaart weergeven