Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Opnieuw verlies CDU en FDP in Duitse deelstaatverkiezingen

De coalitie van bondskanselier Angela Merkel heeft gisteren een gevoelige nederlaag geleden bij de deelstaatverkiezingen in Merkels thuisstaat Mecklenburg-Voorpommeren. Haar eigen CDU haalde nog geen 24 procent van de stemmen, vergeleken met bijna 29 procent bij de vorige verkiezingen in 2006, terwijl coalitiepartner FDP met drie procent niet eens de kiesdrempel haalde.

SPD en de Groenen winnaars

De centrumlinkse SPD, in Mecklenburg de grootste partij maar in de Bondsdag in de oppositie, kreeg bijna 37 procent van de stemmen, een winst van ruim vijf punten ten opzichte van vijf jaar geleden. De Linkspartei behield zeventien procent, maar de Groenen komen met ruim acht procent voor het eerst in het parlement in Schwerin. De extreemrechtse NPD verliest ten opzichte van 2006, maar blijft boven de grens van vijf procent.

Bondsdaglid Peter Altmaier tegen de ARD-televisie:

“De CDU is natuurlijk teleurgesteld over dit resultaat.”

FDP-secretaris Christian Lindner in een reactie:

“Dit is een nederlaag die bitter smaakt.”

Mecklenburg-Voorpommeren was de zesde deelstaat waar dit jaar verkiezingen zijn gehouden. De meeste liepen niet goed af voor de coalitie van Merkel. De komende weken moet de kanselier sceptische Bondsdagleden zien te winnen voor maatregelen om de eurocrisis te bezweren. Op 18 september worden er ook nog verkiezingen gehouden in de stadstaat Berlijn.

Mecklenburg-Voorpommeren is een dunbevolkte deelstaat aan de Oostzee, een economische kwakkelende regio die ooit tot de DDR behoorde. De deelstaat werd bestuurd door een ‘grote coalitie’ van SPD en CDU onder leiding van de populaire Erwin Sellering. Hij kan deze samenwerking voortzetten, of een coalitie aangaan met de Linkspartei, maar dit laatste is niet erg waarschijnlijk.