Online belastingaangifte ‘veilig’ en blijft dus mogelijk

Het hoofdkantoor van Diginotar in Beverwijk. Foto nrc.nl / Ruud Boon

Het blijft voor ondernemers mogelijk om elektronisch belastingaangifte te doen. Ondanks de problematiek rond Diginotar kent het systeem “voldoende aanvullende waarborgen voor een veilige aangifte”, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken vanochtend.

Het ministerie voerde de afgelopen dagen naar eigen zeggen “intensief overleg” met onder meer de Belastingdienst, het ministerie van Financiën en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MBK-Nederland. De conclusie van dat overleg is het systeem om aangifte te doen op dit moment kan blijven functioneren. De partijen zijn het erover eens dat de situatie de komende tijd “nauwgezet wordt gemonitord” en dat eventuele vervolgmaatregelen nodig kunnen blijken.

De Belastingdienst zal zich coulant opstellen als er door toedoen van de problematiek rond Diginotar bijvoorbeeld vertraging in het aangiftesysteem optreedt, aldus Binnenlandse Zaken. De overheid overlegt op dit moment nog met andere bedrijfssectoren over de noodzaak van extra maatregelen. De resultaten van dat overleg worden per sector gepubliceerd.

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend dat enkele overheidssites niet meer te vertrouwen zijn. De reden voor de bekendmaking was het feit dat de veiligheid van certificaten waarmee gegevens van de overheid beveiligd zijn, waaronder DigiD en de Belastingdienst, niet meer gegarandeerd kon worden vanwege een hack uit Iran. De SP pleitte naar aanleiding van het nieuws voor een parlementair onderzoek.