Ongevraagdadvies aan alle fracties

Morgen gaat het politieke seizoen officieel van start.

Welke fractie is goed bezig en bij wie moet het roer om?

Nederland, Zwolle, 17-11-2007 Nieuwe Buitensocieteit. In de hal liggen bij de inschrijfbalie toegangskaarten klaar voor de diverse deelsessies. een van de deelsessies heet Verzilvering van de samenleving. 5e ledencongres Christenunie. Foto: evelyne Jacq
Nederland, Zwolle, 17-11-2007 Nieuwe Buitensocieteit. In de hal liggen bij de inschrijfbalie toegangskaarten klaar voor de diverse deelsessies. een van de deelsessies heet Verzilvering van de samenleving. 5e ledencongres Christenunie. Foto: evelyne Jacq Evelyne Jacq

Morgen begint het politieke seizoen weer officieel, het Kamerreces is na negen weken voorbij.

De komende tijd wordt meteen politiek spitsuur. Over twee weken is het Prinsjesdag, dan presenteert de minister van Financiën de miljoenennota en de eerste Rijksbegroting van dit kabinet. Daarna volgen de begrotingsbehandelingen van de afzonderlijke ministeries. De Kamerleden gaan daarin in debat over de ingrijpende bezuinigingsplannen van het kabinet. Daar doorheen spelen actuele thema’s, waar de Kamer maar op heeft te reageren. De eurocrisis. Zenuwen op de wereldwijde financiële markten en een mogelijke economische dubbele dip. Het pensioenakkoord. En wie weet of de Afghanen in Kunduz precies gaan doen wat de Haagse politici afgesproken hebben?

Het eerste seizoen na de verkiezingen was voor sommige fracties nog even uitproberen. Aftasten. Maar dat is nu voorbij. Hoe kunnen deze fracties zich het beste opstellen? En op wie moet u eigenlijk letten? De politieke redactie geeft ongevraagd advies.

Door Annemarie Kas, Huib Modderkolk, Roeland Termote, Pieter van Os, Freek Staps, Oscar Vermeer en Erik van der Walle